„Luni, 8 aprilie, la Centrul cultural “Asteria” din Milano, de la orele 20.45, a avut loc prezentarea cartii “Catene e terrore”, traducerea în limba italiana a volumului “Lanturi si teroare” a IPS Ioan Ploscaru. Editia în limba italiana a fost de putin timp editata în Italia de catre Casa editoriala “Dehoniane” Bologna, tradusa de Mariana Ghergu si Giuseppe Munarini, iar textul a fost îngrijit de catre Marco dalla Torre.
La acest eveniment au participat PS Sa Alexandru Mesian, episcop al eparhiei de Lugoj si succesor al IPS Ploscaru, consulul general al României la Milano, domnul George Bologan, mons. Ennio Apeciti, responsabilul biroului pentru cauzele sfintilor din Arhiepiscopia de Milano.
Consulul general al României, domnul George Bologan, a insistat asupra realitatii sociale în care traim, subliniind importanta coerentei în viata fiecarui crestin, indiferent de vocatia pe care acesta o traieste în Biserica si/sau în societatea civila. Domnul Bologan a mai pus în lumina o asa numita balanta a vietii care este, nu de putine ori, „încatusata” de diferite compromisuri. În acest sens episcopii martiri greco-catolici români pot fi priviti precum adevarate exemple de coerenta crestina, iar volumul IPS Ploscaru un adevarat instrument de formare a constiintei.
Mons. Ennio Apeciti a facut o scurta dar eficienta caracterizare din punct de vedere spiritual al IPS Ploscaru, punând în lumina importanta rugaciunii în diferitele momente ale vietii, nefiind o consecinta a suferintei ci o adevarata haina pentru cel care-L urmeaza pe Hristos. “Doamne la cine vom merge?” …în fata incertitudinii pe care o traia Biserica Româna Unita cu Roma, aceste cuvinte au fost si pentru Ploscaru adevarate temelii pentru a-si mentine sufletul înradacinat în Mântuitorul; dar si cuvinte prin care îsi exprima iubirea pentru Biserica Una si pentru succesorul lui Petru, episcopul Romei.
PS Sa Alexandru Mesian, prin delicatetea si mansuetudinea ce-l caracterizeaza, a facut o scurta prezentare a Bisericii Române Unite cu Roma, remarcând importanta pe care a avut-o în promovarea spiritualitatii si culturii românesti în diferite momente anevoiase ale istoriei. În cadrul discursului, PS Alexandru prezentat si situatia tragica pe care aceasta biserica a trait-o în timpul totalitarismului comunist, care a dorit distrugerea acestei confesiuni deoarece era în comuniune cu Sfântul Scaun si avea un bun raport cu societatea occidentala. Numeroasa asistenta a fost placut surprinsa de linistea sufleteasca a Preasfintitului în redarea evenimentelor, dar si în momentul în care a vorbit despre propria-i chemare în a-L sluji pe Domnul. PS Mesian a evidentiat apoi deosebitul raport ce l-a avut cu IPS Ploscaru, caruia i-a fost mai întâi vicar iar apoi succesor în eparhia de Lugoj.
Un moment încântator a fost acela în care participantii la evenimet au avut ocazia sa dialogheze cu PS Alexandru. Întrebarile au avut un caracter variat, multi dorind sa cunoasca situatia actuala a românilor si a României… viata spirituala, sociala, economica si mai ales situatia ecumenica si raporturile existente între diferitele culte. PS Mesian a raspuns cu promptitudine si imensa disponibilitate, descriind cu mult realism ceea ce se întâmpla în diferitele domenii, subliniind în mod repetat disponibilitatea la dialog a IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.
Doamna Paola Zappa, reprezentanta asociatiei “Aiuto alla Chiesa che Soffre”, a vorbit celor prezenti despre importanta colaborarii în Biserica, despre bucuria faptului ca Biserica Greco-Catolica Româna nu mai face parte din categoria bisericilor reduse la tacere. Paola si-a manifestat si speranta ca autoritatile civile vor fi din ce în ce mai atente la diferitele forme prin care aceasta biserica martira este înca persecutata.
În încheiere parintele Robert Popa a multumit Domnului pentru posibilitatea organizarii unui asemenea eveniment în capitala Lombardiei, celor prezenti si tuturor acelora care au dedicat din timpul propriu pentru ca totul sa fie perfect, în special Centrului Cultural “Asteria”, Asociatiei “Aiuto alla Chiesa che Soffre” si comunitatii greco-catolice românesti din Milano.
Bogdan Chis,
http://www.parohiamilano.com/