„«Experienta discipolilor din Emaus ne învata ca nu este nevoie sa umplem lacasurile de cult daca inimile noastre sunt golite de frica de Dumnezeu si de prezenta sa», a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii prezidata sâmbata, 29 aprilie, pe stadionul "Apararea aeriana" (Air Defence Stadium) din Cairo. Continuând pe linia acestei reflectii, inspirata din Evanghelia Duminicii a III-a a Pastelui, pontiful a spus ca este vana rugaciunea daca ruga adresata Domnului nu se transforma în iubire fata de fratele nostru; nefiind necesara prea multa evlavie daca aceasta nu este însufletita de multa credinta si de multa iubire; fiind inutila îngrijirea aparentei, întrucât Dumnezeu priveste la inima noastra.

0:00

Papa Francisc: «Adevarata credinta ne face sa fim mai iubitori, mai milostivi, mai onesti si mai umani; este credinta cea care însufleteste inimile pentru a le face sa-i iubeasca pe toti în mod gratuit, fara deosebire si fara preferinte; [credinta autentica] ne faca sa vedem în celalalt nu un dusman de învins, ci un frate care trebuie iubire, slujit, ajutat; credinta adevarata determinându-ne sa raspândim, sa aparam si sa traim cultura întâlnirii, a dialogului, a respectului si a fraternitatii; conducându-ne la curajul de a-l ierta pe cel care ne jigneste, de a întinde o mâna celui cazut, de a-l îmbraca pe cel gol, a da de mâncare celui flamând, a-l vizita pe cel închis, a-l ajuta pe orfan, a da ce baut celui însetat, a-l ajuta pe cel în vârsta si pe cel nevoias . » (cfr Mt 25,31-45)
«Adevarata credinta este cea care ne face sa aparam drepturile altora cu aceiasi forta si cu acelasi entuziasm cu care aparam propriile drepturi. În realitate, cu cât crestem în credinta si în cunoastere, cu atât devenim mai smeriti si mai constienti de micimea noastra.»
Evidentiind ca lui Dumnezeu îi este placuta doar credinta marturisita prin propria viata, pontiful a subliniat ca "unicul extremism admis pentru credinciosi este cel al caritatii." «Oricare alta forma de extremism nu vine de la Dumnezeu si nu este placuta lui Dumnezeu», a subliniat papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii prezidata sâmbata, 29 aprilie, la Cairo, în cadrul celei de-a XVIII-a calatorii apostolice.
Papa Francisc: «Acum, asemenea discipolilor din Emaus, întoarceti-va la Ierusalimul vostru, adica la viata voastra cotidiana, la familiile voastre, la locurile voastre de munca si la draga voastra patrie plini de bucurie, de curaj si de credinta. Nu va fie teama sa va deschideti inima pentru a primi lumina celui Înviat si îngaduiti ca El sa transforme nesiguranta voastra în forta pozitiva pentru voi si pentru altii. Nu va fie teama sa-i iubiti pe toti, prieteni si dusmani, pentru ca în iubirea traita consta forta si comoara celui credincios. »
Al Massih Kam / Bilhakika kam! – Cristos a Înviat ! Adevarat a Înviat!
Sursa: http://ro.radiovaticana.va