„Duminica, 31 octombrie 2010, în Biserica „Sfântul Luca” din Padova, E.S. Arhiepiscopul Antonio Mattiazzo a celebrat Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur în limba italiana, iar raspunsurile le-au dat alternativ, în propria limba, corul românesc si cel ucrainean.
În cuvântul de învatatura, Arhiepiscopul Mattiazzo a evocat bogatia de spiritualitate si istorie pe care o poarta Bisericile Greco-Catolice, amintind contactul sau personal cu aceste valori, în timpul numeroaselor vizite în România si Ucraina. Credinciosii greco-catolici care, mostenitori fiind ai acestor traditii, vin în Occident, nu trebuie sa îsi uite propriul tezaur, fascinati de bunastarea materiala a Apusului: în acest sens, Excelenta Sa a facut o trimitere la Evanghelia citita, a bogatului si a lui Lazar cel sarac, amintind ca înavutirea poate fi o cale pentru înstrainarea inimii de Dumnezeu si de adevaratele valori.
Excelenta Sa a fost la Padova pentru a se întâlni cu comunitatile greco-catolice românesti si ucrainene. Vreme de 20 de ani, Arhiepiscopul Padovei a vizitat, unul câte unul, toate cele 40 de protopopiate ale Episcopiei, dorind ca la încheiere sa viziteze, pe rând, fiecare dintre comunitatile etnice prezente pe teritoriul pastorit. Întâlnirea cu greco-catolicii a fost prima, care a deschis agenda acestor vizite în grupurile de imigranti.
Oferindu-si disponibilitatea si sprijinul ulterior pentru ca aceste comunitati sa poata sa se simta cu adevarat ca acasa, arhiepiscopul a subliniat urgenta organizarii si a întaririi catehezei si a formarii la toate nivelurile în comunitatile greco-catolice din Padova.
Nu în ultimul rând, E.S. Mattiazzo a multumit preotilor pr. Aetius Pop, pr. Andriy Tverdokhlib si pr. Cristian Sabau pentru munca lor pastorala cu proprii conationali.