„În perioada 16-18 martie, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca s-a desfasurat întâlnirea responsabililor diecezani si eparhiali cu pastoratia tineretului. Întâlnirea a fost organizata de Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum: evaluarea pelerinajului Crucii si a Icoanei Zilei Mondiale a Tineretului în Eparhii si Dieceze desfasurat în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie 2014, mesajul Sfântului Parinte pentru Ziua Mondiala a Tineretului, participarea tinerilor din România la Ziua Mondiala a Tineretului din Cracovia 2016, Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic precum si aspecte legate de organizarea pastoratiei tineretului la nivel national.
În cuvântul de deschidere a întâlnirii PS Florentin Crihalmeanu a subliniat importanta acestei întâlniri – un moment de împartasire, de schimb de idei, proiecte, activitati cu si pentru tineri, un timp de îmbogatire reciproca dar si un timp de munca împreuna pentru Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic. A urmat apoi o prezentare a sustinuta de psihologul Stefania Isaila despre „Tinerii în România: aspiratii, provocari, credinta, stil de viata”, punându-se accent pe faptul ca situatia tinerilor de azi este foarte complexa si rolul nostru este sa cream punti de legatura cu lumea tinerilor, valorificând toate experientele de viata traite de tineri. S-a subliniat importanta voluntariatului ca forma de caritate crestina si a educatiei pentru viata. Prezentarea a fost punctul de pornire a unei discutii informale despre tineri si despre ce ar trebui sa facem mai mult ca Biserica pentru a de a facilita, de a însoti, de a crea contexte în care sa experimenteze iubirea si milostivirea lui Dumnezeu.

Lucrarile cele de-a doua zile au fost deschise de pr. Popa Paul din Eparhia de Oradea care a prezentat doua proiecte la nivel national care se doresc a fi propuse tinerilor si anume atelierul „Hope Music” care se va desfasura în perioada 15-17 mai 2015 la Oradea si campusul ecumenic international care se va desfasura la Loreto în Italia în perioada 29 iulie – 5 august. Apoi, pr. Felix Roca a prezentat un material video despre pelerinajul Crucii si icoanei Zilei Mondiale a Tineretului desfasurat în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie în România. Acest pelerinaj – etapa din pelerinajul acestor simboluri în Europa de Est – a reprezentat pentru tinerii din tara noastra asa cum spunea în scrisoarea sa pastorala PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoratia tineretului în cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, „o ocazie potrivita de rugaciune pentru tinerii nostri si din lumea întreaga atât de încercati de framântarile timpurilor pe care le traim” si, totodata, „un prilej potrivit de rugaciune pentru tara noastra si pentru poporul român, asupra caruia sa invocam binecuvântarea lui Dumnezeu si mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria”.
În a doua parte a interventiei sale pr. Felix Roca a prezentat mesajul Sfântului Parinte Papa Francisc pentru Ziua Mondiala a Tineretului 2015. Parintele Felix a utilizat o prezentare pe patru puncte si anume: Un Papa de partea tinerilor, Un Papa „instigator”, Un Papa fericit si Fericiti cei curati la inima … o ecologie umana si având la baza diferite pasaje din discursurile Sfântului Parinte adresate tinerilor în diferite contexte precum si mesajul pentru ZMT 2015. Sesiune de dimineata s-a încheiat cu prezentarea informatiilor primite de la organizatorii locali despre Ziua Mondiala a Tineretului din 2016 care se va desfasura în perioada 26-31 iulie 2016 la Cracovia, în Polonia. S-au prezentat elementele de identitate vizuala ale evenimentului, informatii referitoare la cazari, masa, transport, logistica. Se asteapta din partea organizatorilor ZMT Cracovia 2016 si deschiderea oficiala a procesului de înscriere al pelerinilor.
Dupa-amiaza zilei a fost dedicata prezentarii unor aspecte organizatorice cu privire la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic care se va desfasura în perioada 22-26 iulie 2015 la Cluj-Napoca. S-au prezentat si discutat aspecte logistice precum si aspecte legate de conceptul si dinamica evenimentului în contextul anului 2015, an dedicat vietii consacrate la nivel de Biserica universala si an în care orasul Cluj-Napoca este Capitala Europeana a Tineretului. De asemenea s-au vizitat câteva din locatiile unde se va desfasura INTC 2015. Ziua s-a încheiat cu o seara informala în cadrul careia invitati din diferite sfere ale Capitalei Europene a Tineretului 2015 au prezentat activitatea pe care o desfasoara, evenimentele si proiectele pe care le organizeaza precum si modul în care diferitele confesiuni crestine din Cluj-Napoca, care fac parte din reteaua Share Faith lucreaza împreuna pe subiecte precum promovarea valorii vietii sau prevenirea traficului de persoane.
Ultima zi a întâlnirii a fost dedicata concluziilor. Responsabilii diecezani si eparhiali cu pastoratia tineretului si-au exprimat dorinta de a crea o structura care sa faciliteze colaborarea mai strânsa în favoarea tinerilor si care sa propuna programe si proiecte unitare la nivel national tinerilor din Biserica Catolica din România.
Sursa:http://www.bru.ro