„În momentul de fata prisosul vostru sa acopere lipsa lor (2 Cor. 8,14)

Iubiti credinciosi,
În anul 2008 va adresam rugamintea de a ajuta semenii nostri grav afectati de inundatiile din acel an. Raspunsul Dumneavoastra a fost prompt si, astfel, sute de familii au putut fi ajutate.
La doi ani dupa acel dezastru, Moldova, si nu numai, este din nou greu încercata de inundatii. Conform datelor, în mai multe zone din tara, peste o suta de localitati au fost afectate si 7.762 de persoane au fost evacuate. Au fost afectate 3.903 gospodarii, 396 locuinte. Au fost distruse mii de hectare de teren arabil, pasuni si fânete.
Centrul Diecezan Caritas Iasi a intervenit în localitatile Dorohoi, Pomârla si Hiliseu Closca din Jud. Botosani, precum si în Buruienesti, în Judetul Neamt.
Caritas a fost printre primele organizatii prezente în zona pentru interventii de urgenta. Iar pe termen mediu, familiile cele mai afectate sunt sprijinite pâna la revenirea la viata lor obisnuita. De exemplu, familiile care traiesc din agricultura si care au pierdut recolta primesc un suport alimentar pentru o anumita perioada. De asemenea, sobele si lemnele de foc reprezinta un sprijin esential pentru multe familii în perioada de iarna. În acelasi timp, Caritas desfasoara programe de reabilitare. Aceste programe au ca scop revenirea la o viata autonoma si demna. Iar programele agricole (distributii de seminte, îngrasaminte, unelte, furaje, animale) sprijina familiile la restabilirea surselor de subzistenta.
Credinciosii care doresc sa faca un gest de solidaritate umana si sa ofere speranta celor care nu mai au nimic, o pot face în duminicile: 25 iulie si 1 august 2010. Suma obtinuta în urma colectei va fi folosita pentru un program de reabilitare în localitatile din Moldova.
În Eparhia de Oradea responsabilitatea este acordata Asociatiei „Caritas Eparhial Oradea”. Prin urmare, colecta speciala (tasul) din data de 25 iulie si 1 august 2010 va fi predata, de fiecare parohie, Asociatiei pâna la 15 august 2010, cel târziu.
Dumnezeu sa va binecuvânteze pe toti cei care faceti bine întru sfintele noastre biserici!
Pentru persoanele private si juridice interesate de aceasta actiune exista un numar de cont pus la dispozitie:
Asociatia Caritas Eparhial Oradea
IBAN: RO70 BTRL 0050 1205 7261 6904,
BANCA TRANSILVANIA ORADEA, cu specificatia pentru „Colecta Moldova”.