„Doi dintre cei mai respectati preoti din Oradea au decedat saptamâna trecuta. Parintele Demian Gratian a decedat pe data de 23 aprilie, iar parintele Alexandru Misian pe data de 24 aprilie. O multime de credinciosi care au fost calauziti pe drumul vietii de cei doi preoti au dorit sa-si ia ramas bun de la acestia. Slujba înmormântarii celor doi prelati a avut loc luni, 26 aprilie, în Catedrala Sfântul Nicolae. La ea au participat Preasfintia Sa Virgil Bercea, preoti, profesori si seminaristi.
În cuvântul sau, Preasfintia Sa a spus: „suntem la catafalcul a doua persoane venerabile. Parintele Demian a trait 85 de ani, iar parintele Alexandru 90 de ani. Amândoi si-au purtat pasii vietii prin trei perioade. Prima, pâna în 1948, a doua pâna la 1989, iar a treia dupa 1989. Cei doi parinti pe care astazi îi conducem la casa Tatalui ceresc au trait o istorie zbuciumata, plina de încercari. Ambii au dorit sa devina preoti, dar la vremea respectiva nu au putut sa-si realizeze visul. Apoi, la plinirea vremurilor, Domnul i-a binecuvântat cu harul preotiei. Iata ce nebanuite sunt caile Domnului! Parintele Gratian ajunge preot la 65 de ani, iar parintele Alexandru la 74 de ani, dar si-au trait preotia ca la 25 de ani. La anii pe care i-au avut au înteles viata. Familiile i-au înteles si le-au fost aproape”.
Parintele Misian Alexandru s-a nascut la data de 6 aprilie 1920 din parintii Simion si Maria, în satul Bocsita, judetul Salaj. A urmat cursurile scolii din satul natal, iar dupa absolvirea ciclului primar si gimnazial a urmat cursurile Scolii de Cantori Bisericesti din Cluj-Napoca.
În anul 1939 s-a casatorit cu Pop Floare, având împreuna 3 fiice: Emilia, Florica si Viorica. Dupa moartea tatalui, a preluat strana din satul natal, aceasta activitate continuând-o pana la parasirea satului în anul 1963, când s-a stabilit la Oradea.
În anul 1943 a fost arestat de hortisti si ulterior urmarit de securitatea comunista pâna la pensionare. În perioada 1963-1982, când s-a pensionat, a fost angajat ca si operator la Silozul Oradea-Vest. În 1982, dupa moartea sotiei Floare, a ramas în grija celor doua fiice, Florica si Viorica. Dupa ce s-a stabilit la Oradea a fost cantor si dirijor al corului Bisericii Seminarului pâna în anul 1994.
Dupa aprofundarea studiilor teologice a fost hirotonit preot la data de 10 martie 1994 de catre Preasfintia Sa Vasile Hossu, activând la Capela Sfântul Nicolae, iar mai apoi la Catedrala Sfântul Nicolae. Pe perioada vietii a fost scriitor, poet si compozitor, lucrarile lui regasindu-se în „Lira Sionului”, dintre care remarcam imnul pelerinajului de la Sighet.
Spre sfârsitul vietii a confectionat obiecte bisericesti pe care le împartea cu drag credinciosilor de la biserica si celor care-l vizitau acasa. Ceea ce l-a caracterizat si l-a facut atât de iubit de catre oameni era modul în care asculta cu rabdare si blândete marturisirile credinciosilor.
Parintele Demian Gratian s-a nascut pe data de 2 martie 1925 în localitatea Cenalos, jud. Bihor, într-o familie de 10 copii, din parintii Gheorghe si Maria. A urmat cursurile scolii primare în satul natal, apoi a urmat cursurile Liceului Emanuil Gojdu. S-a înscris la cursurile Academiei Teologice din Oradea, pe care a absolvit-o în anul 1948. Neputând fi hirotonit preot, a urmat cursurile Facultatii de Istorie-Româna din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
S-a casatorit în anul 1951 cu sotia Cornelia, cu care a avut doi copii, Gratian si Corina. Si-a desfasurat activitatea ca profesor la Salard, Sabolciu si Tileagd. În aceasta perioada a avut o bogata activitate culturala, fiind dirijorul Corului Profesorilor din cadrul Inspectoratului Scolar Bihor si a Corului Scolii Ajutatoare Tileagd.
În anul 1990, pe data de 19 august, a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Preasfintitului Vasile Hossu. Si-a desfasurat activitatea în diferite parohii ca preot misionar. Când starea sanatatii nu i-a mai permis deplasarile, a activat la capela Sfântul Nicolae din Oradea.
Destinul celor doi preoti a fost identic într-o anumita masura. Viata le-a oferit multe greutati, devenind preoti la vârste înaintate. Dumnezeu sa-i odihneasca în pace!