„În zilele de 26-28 aprilie 2010 a avut loc a doua întâlnire din cadrul schimbului de experienta dintre Episcopia Greco-Catolica de Oradea si Episcopia Greco-Catolica de Prešov (Slovacia). Prima întâlnire între protopopii celor doua eparhii a avut la Oradea între 15-17 martie a.c.
Anul Sacerdotal, proclamat de Papa Benedict al XVI-lea pentru a constientiza valoarea misiunii preotului în Biserica si societate, a deschis calea unei frumoase initiative de cunoastere si aprofundare a valorii traditiilor în Bisericile Catolice de rit bizantin, greco-catolice.
La 30 ianuarie 2008, Sf. Parinte Benedict al XVI-lea a anuntat reorganizarea Bisericii Greco-Catolice Slovace, ridicând-o la rangul de Biserica Mitropolitana „sui iuris”. Totodata, Eparhia de Prešov, pentru catolicii de rit bizantin, a devenit sediu mitropolitan, în scaunul mitropolitan fiind instalat IPS Ján Babjak SJ.
Luni, 26 aprilie, delegatia oradeana în frunte cu PS Virgil Bercea a fost primita la Seminarul Diecezan de catre Mitropolitul Ján Babjak SJ si protopopii din Eparhia de Prešov.
Un prim moment al vizitei noastre a fost vizitarea Sanctuarului Marian de la Litmanová, un loc minunat atât ca prezenta geografica (aflat în nordul tarii), cât mai ales ca prezenta spirituala – un veritabil „Lourdes” al Slovaciei. Am beneficiat de prezentarea facuta de Mons. Ján Babjak SJ, un promotor al aparitiilor pe care Fecioara Maria le-a avut catre doua fetite: Ivetka si Katka.
O mare emotie ne-a cuprins vazând pe traseu si Muntii Tatra, locul unde ostasii români au luptat în cel de-al doilea razboi mondial.
În urmatoarea zi, protopopii din ambele eparhii au vizitat parohiile greco-catolice din sud-estul Slovaciei, unde am putut admira un tablou compus din splendide biserici si imagini din viata cotidiana al asezarilor slovace. Am surprins în vizita noastra biserici monument istoric (din lemn sau piatra) restaurate cu migala si îngrijite ca locasuri sacre ale poporului slovac. Constructia noilor biserici greco-catolice s-a facut respectând traditia rasariteana, icoana bizantina fiind armonios evidentiata într-o arhitectura bazilicala în stil central sau cruciform, unde primeaza iconostasul lucrat migalos si impunator.
Am vizitat si doua centre pastorale: unul pentru tineri si un altul pentru rromi. Centrul de la Bárka Juskova Vola (Slovenská verzia) ne-a impresionat prin marimea si posibilitatile pastorale ce le ofera.
Cu siguranta momentul culminant al vizitei noastre a fost participarea la Liturghia solemna celebrata de un sobor de episcopi si preoti din eparhii greco-catolice din Slovacia, Ucraina, Polonia, Ungaria, si bineînteles România. Gazdele noastre s-au îngrijit în a ne acorda cinstea ca împreuna cu Preasfintitul nostru, Virgil Bercea, si noi, protopopii oradeni, sa participam la festivitatile ocazionate de împlinirea a 60 de ani de la interzicerea abuziva de catre regimul comunist a Bisericii Greco-Catolice din Slovacia. Biserica slovaca a avut multi martiri si marturisitori în timpul persecutiei comuniste; sunt înca vii astazi faptele de credinta a doi episcopi martiri: Pavol Peter Gojdic si Vasil Hopko.
Ziua a treia a vizitei a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Capela Seminarului din Prešov, dupa care am vizitat Catedrala Sf. Nicolae si Palatul Mitropolitan. Ne-a impresionat arhitectura în stil baroc al catedralei, unde prin prezenta elementelor arhitectonice ne-am regasit sufleteste în catedrala noastra din Oradea.
Un moment de suflet pentru delegatia oradeana a fost slujba de pomenire de la Svinica (comuna aflata în vecinatatea orasului Košice) adusa marelui istoric, filolog, traducator si scriitor român, reprezentant al Scolii Ardelene – Gheorghe Sincai. La slujba oficiata de PS Virgil Bercea si protopopii oradeni, au participat si reprezentanti ai oficialitatilor locale.
Experienta vizitei de la Prešov ne-a dat mult curaj în continuarea schimbului pastoral. Amintiri vii o sa ne lege de-acum de Biserica Greco-Catolica slovaca, si speram ca în viitor sa intensificam schimburile religioase si culturale între cele doua biserici surori.
Roadele Anului Sacerdotal se vor înmulti cu siguranta, ramâne ca semintele semanate la Oradea si Prešov sa aduca roade prin munca noastra comuna.