„Dupa cum s-a stabilit la reculegerea spirituala a familiilor din toamna anului trecut, cu binecuvântarea PS Virgil Bercea, a avut loc tot la Zalau a doua reculegere spirituala pentru familiile sosite din Oradea, Carei, Simleu-Silvaniei si Zalau, în perioada 20-21 februarie 2010. În ziua de duminica, cei prezenti au participat la sf. Liturghie celebrata la biserica Sfânta Familie din Zalau de catre pr. Mihai Tegzes, împreuna cu un grup de preoti: pr. Valer Parau, pr. Mihai Vatamanelu, pr. Florin Marincean si pr. Daniel Bertean.
Tema reculegerii, desfasurate la finele primei saptamâni din Postul Mare, a avut ca titlu: „Pacat si viata”. De fapt, cei patru preoti prezenti au prezentat – cu lux de amanunte, povestioare, exemple sugestive, precum si cu citate din Biblie si din literatura de specialitate – urmatoarele pacate:
– „Mândria”- pr. Mihai Vatamanelu – Oradea;
– „Invidia”- pr. Daniel Bertean – Zalau;
– „Mânia”- pr. Florin Marincean – Simleu-Silvaniei;
– „Lacomia”- pr. Mihai Tegzes – Oradea.
Participantii au aflat astfel elementele constitutive ale acestor pacate, gravitatea lor, latura lor morala, psihologica, efectele acestora, precum si modalitatile de evitare si remediile de stopare a lor. Discutiile interactive care au urmat au fost interesante, benefice, uneori aprinse sau stropite cu lacrimi de emotie, cu raspunsuri explicite la întrebarile puse. Întrucât „lista” acestor pacate nu a putut fi epuizata – din lipsa de timp – de comun acord s-a stabilit ca în luna septembrie sa se organizeze o noua întâlnire, propunându-se ca pâna atunci:
– sa fie înregistrat, ca persoana juridica, acest gen de manifestare, ca fiind Asociatia catolica „Apostolatul familiilor”, organizatie nonprofit, nonguvernamentala si apolitica, cu sediul in Oradea, sub egida episcopului Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Oradea.
– sa se participe în aceasta primavara, în limitele posibilitatilor, la un pelerinaj în Tara Sfânta.