„Duminica, 14.02.2010, parintele Traian Sfîra a trecut la Domnul chiar în momentul în care se afla în biserica. Slujba de înmormântarea a avut loc miercuri, 17.02.2010, în biserica din Alesd si a fost celebrata de catre Preasfintitul Virgil Bercea alaturi de un sobor de preoti.
Parintele Traian Sfîra s-a nascut pe data de 3 februarie 1923 în comuna Vezendiu, jud. Satu-Mare, fiind cel mai mare copil al parintilor Maria si Gheorghe Sfîra. A urmat cursurile primare în satul natal, iar datorita calitatilor intelectuale a fost încurajat de dascalii sai sa urmeze în continuare studiile. A urmat cursurile Scolii Normale Unite primind diploma de învatator. Dupa absolvirea Academiei Teologice din Oradea a lucrat o perioada ca învatator în satul Luncsoara.
Odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice a început calvarul parintelui Traian Sfîra. În anul 1952 a fost trimis în arest la Onesti. Dupa eliberare s-a casatorit cu Iuliana, având doi copii, Sorin si Simona.
În perioada 1954-1965 a fost contabil sef la Ocolul Silvic Alesd. În anul 1965 a fost trimis la închisoare pentru a doua oara, lasându-si familia fara sprijin. În perioada 1967-1972 si-a desfasurat activitatea ca merceolog sef în cadrul Centrului de Productie si Valorificare a Legumelor si Fructelor din Alesd. Dupa reabilitarea din anul 1972 si-a continuat activitatea ca si contabil sef pâna în anul 1986, când s-a pensionat.
Dupa reintrarea în legalitate a Bisericii în anul 1989 a fost hirotonit pe data de 12 martie 1990, implicându-se activ în constituirea comunitatii greco-catolice din Alesd, precum si la constructia lacasului de cult din localitate.
În anul 2002 sotia sa Iuliana a trecut la cele vesnice.
Parintele Traian Sfîra a slujit la altar pâna în ultima clipa a vietii, dându-si sufletul în mâna Domnului chiar în lacasul de cult, duminica 14 februarie, asa cum si-a exprimat cândva dorinta, de a muri în biserica.
Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!