„În sala Sant'Ambrogio, din complexul parohial cu acelasi nume din Milano, luni, 13 martie, a avut loc prezentarea cartii „La nostra fede è la nostra vita”, carte care cuprinde cele trei caiete de memorii ale primului cardinal român, Iuliu Hossu. Evenimentul a fost organizat de Parohia Româna Unita, Sfântul Nicolae – Milano, cu sprijinul parintelui protopop Robert Romulus Popa.

La eveniment au participat si au avut interventii ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, domnul Liviu-Petru Zapârtan, domnul Adrian Georgescu, consul general al României la Milano, monsenior Luca Bressan, vicar episcopal, si Preasfintitul episcop Florentin Crihalmeanu, eparh greco-catolic de Cluj-Gherla.
Domnul consul general a subliniat importanta pe care a avut-o Cardinalul Hossu pentru poporul român, pentru realizarea României Mari. A pus în lumina aceasta figura emblematica a poporului român, care a pastrat cu demnitate un echilibru, fara a cadea în diferitele divergente politice ale timpului. Din materialul publicat razbate sentimentul de iubire pe care tânarul episcop, de atunci, al Clujului l-a avut pentru propria-i biserica si pentru poporul sau. De asemenea, a mai mentionat faptul ca în omul – cetateanul Hossu nu s-a putut citi în niciun moment vreo înclinare politica, unicul interes fiind acela de a pastori cu maiestrie propria-i biserica, propriul neam. Consulul general a gasit în Hossu chiar si un bun exemplu pentru aceia care aleg o activitate diplomatica, deoarece cardinalul, în perioada în care a fost senator de drept, a stiut sa combata cu demnitate diferitele divergente.
Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun a vorbit despre identitatea poporului român, una care, din pacate, tinde sa se autoizoleze. Domnul Zapârtan a exaltat figura Cardinalului Hossu, considerându-l un exponent de baza în formarea identitatii românesti chiar si într-un context total neprielnic, perioada 1940-1944. Identitatea fundamentala a românilor ce îsi au radacinile în latinitatea limbii si credinta crestina care este si azi marturisita. Excelenta sa a evidentiat importanta puntilor culturalo-spirituale între cei care constituie o singura biserica prin diferite rituri.
Monseniorul Luca Bressan, vicar episcopal al Arhidiecezei de Milano, dupa ce a salutat asistenta in numele Arhiepiscopului Angelo Scola a subliniat importanta prezentei Bisericii greco-catolice române pe teritoriul milanez, amintind de activitatea parintelui greco-catolic Mircea Clinet (primul preot al românilor din Milano) între anii 1963-1975.
Preasfintitul Florentin Crihalmeanu a fost cel care a prezentat istoricul cartii, dar si aspecte spirituale ale vietii Cardinalului Hossu. Ideea de baza generata de interventiile participantilor a punctat rolul bisericilor de rit propriu în activitatea ecumenica, atât de necesara crestinismului contemporan. Memorabila seara s-a încheiat printr-un alt moment convivial, invitatii având ocazia de a dialoga si chiar a se cunoaste mai bine.