„Vineri, 22 octombrie 2010, în Catedrala „Înaltarea Sfintei Fecioare la Cer” din Padova, sub motto-ul „A frânge pâinea pentru toate popoarele”, a avut loc un moment de rugaciune în cadrul caruia E.S. Arhiepiscopul Antonio Mattiazzo a înmânat câte o cruce misionara mai multor preoti, calugarite si laici care se pregatesc sa plece în misiune. Astfel, acestia vor parasi cât de curând Dieceza, pentru a-si începe activitatea în Ecuador, Kenya, Mexic, Peru, Porto Rico, Australia, Bolivia, Uganda, Angola, Sudan, Tanzania. Printre acestia, pe lânga persoane consacrate, se regasesc mai multi laici, dintre care unii vor pleca în misiune împreuna cu întreaga familie, punându-si în slujba oamenilor abilitatile medicale sau, pur si simplu, disponibilitatea pentru un sprijin uman si caritabil.
Tot în acest context, Arhiepiscopul Mattiazzo a daruit crucea pentru începutul activitatii misionare la trei preoti din dieceze straine, care au venit la Padova pentru a sluji comunitatile etnice ale poporului din care provin. Astfel, pr. Cristian Sabau (din Eparhia de Oradea) a primit crucea si mandatul pentru comunitatea românilor greco-catolici din Padova, pr. Paul Budau (din Dieceza de Iasi) pentru românii de rit latin si pr. Patsilver Onyakachi (din Societatea Sf. Paul din Niger) pentru comunitatea africana anglofona din Padova.
Ceremonia a constat în citirea unor pasaje semnificative din Sfânta Scriptura, în marturia unor laici care au avut deja experienta misiunii, în primirea unor misionari care s-au întors la Padova dupa încheierea mandatului si în rugaciunea de binecuvântare a acelora care vor începe o noua forma de misiune. Mai apoi, fiecare misionar a primit din partea Arhiepiscopului o cruce de lemn pe care sa o poarte la piept, memorie vie a mandatului cu care a fost delegat.
Pr. Cristian Sabau se afla la Padova din luna iulie a acestui an, alaturându-se astfel pr. Aetius Pop, care coordoneaza activitatile comunitatii greco-catolice românesti. Însumând zeci de credinciosi, grupul român catolic de rit bizantin se întâlneste în fiecare duminica în capela „Corpus Domini” a surorilor elisabetine din Padova, iar în a patra duminica din fiecare luna în Capela Arhiconfraternitatii de la Basilica Sfântul Anton. Duminica, 31 octombrie, aceasta comunitate va fi în sarbatoare, primind vizita pastorala a Arhiepiscopului Antonio Mattiazzo.