Corneliu Coposu, veșnic în memoria noastră

”Nu resemnații scriu istoria, ci cutezătorii ei.” (Corneliu Coposu)

 

Bobota reprezintă o localitate simbol a Sălajului istoric, care a fost în mod constant un pilon al spiritualității și al credinței în perioada ultimelor secole, Biserica greco-catolică având un rol primordial.

Momentul în care Gheorghe Șincai (1754-1816), reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, deschide în Bobota, în 1786, una din cele 300 de școli confesionale greco-catolice din Transilvania, a reprezentat începutul unei perioade strălucite de emanicipare națională și ridicare spirituală.

În Bobota au strălucit de-a lungul timpului o serie de preoți luminați și buni administratori, iubitori de neam și de țară, ca Ignatie Ipian Marincaș, Demetriu Coroianu, Grigorie Gael, Gavril Vaida, Valentin Coposu, Ilie Borz sau Virgil Trufaș.

Tot la Bobota au văzut lumina zilei mari personalități, printre care Clara Coroianu, căsătorită Maniu (mama lui Iuliu Maniu) și membrii familiei Coposu (Cornelia, Cornel, Doina, Flavia și Rodica Coposu).

Bineînțeles că, așa cum Bădăcinul este legat de figura lui Iuliu Maniu, Bocșa de cea a lui Simion Bărnuțiu, Băseștiul de Gh. Pop de Băsești, așa și Bobota este legată de imaginea lui Corneliu Coposu, un stâlp al democrației, al dreptății și al credinței, de referință pentru toți românii din ziua de astăzi.

În urma actului samavolnic făcut de regimul comunist în anul 1948, atunci când Bobota era aproape în întregime de confesiune greco-catolică, Biserica veche (în care Corneliu Coposu a fost botezat, iar tatăl său a fost preot paroh timp de peste 30 de ani), a fost confiscată, iar credincioșii au fost forțați să-și părăsească credința pentru a avea acces în vechea lor biserică.  Timp de peste patru decenii, credincioșii greco-catolici care au refuzat aceasta, au avut de suferit în închisori și persecuții (așa cum a fost și cazul Seniorului Coposu), sau și-au trăit credința în clandestinitate.

După reprimirea libertăţii Bisericii Greco-Catolice, creştinii care au revenit la Biserica Greco-Catolică din Bobota, nu au mai avut acces în vechea lor Biserică și au fost nevoiți să se roage în spații improprii unui adevărat lăcaș de cult.

Deși încercările de recuperare sau slujire alternativă în Biserica veche au eșuat în mod repetat, credincioșii greco-catolici și-au menținut credința vie și speranța că vor avea din nou o Biserică în care să se roage.

La dorința întregii comunități, cu consimţământul EPISCOPIEI GRECO-CATOLICE de Oradea, s-a decis construirea unei noi biserici, pe terenul din centrul satului, pe care surorile Flavia și Rodica Coposu l-au donat în urmă cu câțiva ani Parohiei greco-catolice Bobota, special pentru acest scop, iar la începutul acestei luni, s-a primit și Autorizația de construcție.

După modelul de la Bocșa, unde s-a construit o Biserică mausoleu în cinstea marelui Simion Bărnuțiu, se dorește ca și la Bobota, această nouă Biserică să fie închinată memoriei lui Corneliu Coposu și continuării idealurilor sale spirituale.

Cu această ocazie, anunțăm și deschiderea campaniei de susținere a acestui proiect, făcând apel la toți oamenii de bună voință de pretutindeni, pentru donații și sponsorizări dedicate construcției, care se pot face în conturile parohiei, deschise la Banca BCR:

IBAN Lei:   RO07 RNCB 0220 1273 9923 0001

IBAN Euro: RO56 RNCB 0214 1273 9923 0001

IBAN USD: RO29 RNCB 0214 1273 9923 0002

 

Persoană de contact: pr. Orest Nichita, administrator parohial