Expus de curând deasupra Sfântului Altar din capela Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, crucifixul are povestea lui, ce face ca locul lui să fie acolo unde a fost așezat.

„În 2 septembrie 1933, printr-un Act de donaţie, Iuliu Maniu dona Parohiei greco catolice, în centrul satului Bădăcin, o grădină, cu dorinţa ca „să se edifice pe ea biserică, casă parohială, şcoală şi o casă culturală potrivită comunei Bădăcin”. Slujba de sfințire a locului unde urma să se ridice noua biserică a fost celebrată de Fericitul episcop, martir pentru credinţă, Iuliu Hossu, ocazie cu care a fost ridicată și o „Răstignire” (troiță). Corpusul acestei troițe a rezistat vâltorilor vremii, fiind păstrat în podul unei case“, a explicat părintele Borz, care se ocupă de reabilitarea Casei Maniu.

Regăsit, crucifixul a fost reconstituit de către Claudia și Ilie Komives de la Barock Still din Sângiorgiu de Mureș.

„Este o mare bucurie să avem acest crucifix în Capea din casă, deoarece el ne leagă de credința oamenilor care au trăit odinioară în casa din Dealul Tarinei, oameni care au pus la baza vieții lor virtuți precum iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, dreptatea și adevărul.”, a mai spus părintele Borz.

Sursa: https://www.salajulpursisimplu.ro