„Din 63 de ari pe care au acte, inclusiv Sentinta judecatoreasca, Flavia si Rodica Coposu primesc 59 de ari, pamânt pe care îl vor dona Parohiei Greco-Catolice.
Dupa ani buni de când nu mai trecusera prin satul natal, Rodica si Flavia Coposu au revazut ieri Bobota. Pe lânga întâlnirea cu prietenii si rudele, sau vizitarea casei parohiale si a bisericii unde a slujit tatal lor, protopopul greco-catolic Valentin Coposu, surorile, aflate deja la o vârsta venerabila, au venit sa puna în ordine câteva probleme de ordin succesoral.
Desi in anul 1991 familia Coposu a primit printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, 63 de ari în intravilanul satului, nici pâna astazi conducatorii primariei din Bobota nu au binevoit sa le faca titlu de proprietate. Reprezentantul legal al familiei, Valeria Ciocian a facut nenumarate sesizari si petitii pentru a îndrepta aceasta situatie injusta. Dar toate s-au lovit de nepasarea celor îndrituiti sa remedieze problema.
Donatie pentru Parohia Greco-Catolica
Ieri, Flavia si Rodica s-au întâlnit cu primarul comunei, Aurel Sarca si cu subprefectul Claudiu Bârsan, si au ajuns la un compromis menit sa multumeasca, cât de cât, pretentiile legitime ale familiei Coposu. Astfel, din cei 63 de ari care li se cuveneau, surorile marelui om politic au primit doar 59 de ari. „Noi nu dorim acest teren pentru noi pentru ca familia noastra, dintotdeauna, a dat si nu a luat. Pamântul va fi donat Bisericii Greco-Catolice, pentru ca parintele sa-si poata construi o casa parohiala”, a spus Flavia Coposu.
Cei doi reprezentanti ai autoritatilor, primarul si subprefectul, au promis ca vor face tot posibilul sa grabeasca demersurile necesare pentru întocmirea titlului de proprietate si pentru transferul înspre Biserica Greco-Catolica. „Facem acest compromis pentru o cauza nobila (construirea casei parohiale), si totodata, pentru ca nu dorim sa ne luptam în instanta cu oamenii sau cu primaria din Bobota. Fratele nostru (Corneliu Coposu) ne-a interzis sa intram în conflict cu bobotanii, chiar daca averea familiei noastre depasea 50 de hectare când ne-au confiscat-o comunistii”, a mai declarat Flavia. Din întreaga suprafata – terenuri agricole, livezi, padure sau pasuni – cele doua mostenitoare ale averii Coposu au ramas cu doar patru hectare, dintre care doar cei 59 de ari în intravilan.
Hartuiti de comunisti si deposedati de toate proprietatile, membrii familiei Coposu nu au avut parte de un tratament mai bun nici dupa 1990. Gestul de ieri al autoritatilor locale si judetene reprezinta un prim pas pentru o necesara reparatie morala.
În biserica si în casa parinteasca
Dupa întâlnirea cu primarul si subprefectul, surorile Seniorului au vizitat biserica satului si casa parohiala, locul în care au crescut alaturi de fratele lor – Corneliu Coposu. Cuprinse de emotie, Flavia si Rodica au intrat în biserica în care odata rasuna la amvon vocea protopopului greco-catolic Valentin Coposu, parintele lor, care a reprezentat un reper moral pentru fiul sau – Corneliu.