„Duminica 16 august a fost un moment de mare bucurie pentru 10 diaconi care au fost hirotoniti întru preotie. Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti. La ea au participat numerosi credinciosi si preoti, precum si familiile celor 10 preoti.
În cuvântul sau de învatatura PS Virgil Bercea a spus: „Evanghelia de astazi ne vorbeste despre un tânar bolnav. Dar în el trebuie sa vedem poporul lui Israel. Acest popor mereu se revolta si ramâne mereu bolnav. Bola nu poate fi vindecata decât prin rugaciune. În acest context, sunt hirotoniti 10 diaconi. Ne bucuram ca sunt prezenti multi preoti alaturi de noi” . Referindu-se la calitatile pe care trebuie sa le aiba un preot, P S Virgil a subliniat: „Ce este preotia? Este un mare dar de la Domnul, cel care cheama o anumita persoana. Traind în lume, preotii sunt luati din lume de catre Domnul. Preotul face cel mai mare lucru, ni-l aduce pe Dumnezeu pe altar. Preotul ne îndumnezeieste. Hristos se întoarce pe altar prin cuvântul preotului. Preotul ne marcheaza întreaga viata, de la botez, la împacarea cu Dumnezeu prin taina spovedaniei, prin spiritul care ne vindeca, ne cununa, ne sfinteste casele, ne conduce pe ultimul drum. Este mare lucru sa avem printre noi un preot. Este o binecuvântare de la Dumnezeu. Preotul trebuie sa aiba curajul de a predica ceea ce a învatat. Noi toti trebuie sa-i însotim cu rugaciunea, sa credem ca Domnul care s-a schimbat la fata în fata învataceilor se va schimba la fata si în fata preotilor”.
Preotii care au fost hirotoniti sunt: Anton Cioba, Anton Rus, Suciu Alexandru, Cristian Laslo, Tatar Ioan, Chiriloaie Marius, Dobocan Ionut, Bandici Emil, Fit Alexandru si Remus Mârsu. Toti acestia sunt absolventi ai seminarului teologic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea, beneficiind de o buna pregatire teologica si spirituala. De altfel, spre sacramentul preotiei se pot îndrepta numai cei care sunt vrednici de primirea lui, dupa o buna pregatire spirituala. Trei dintre cei zece preoti sunt celibi.
La finalul ceremoniei, în numele preotilor hirotoniti cu aceasta ocazie a luat cuvântul pr. Anton Cioba care a multumit Preasfintiei Sale Virgil Bercea, precum si tuturor celor care au contribuit la pregatirea lor.
La sfintire au participat si oaspeti din Italia si Germania. Între acestia, Preasfintitul Andrea Bruno Mazzocato de Treviso si pr. Enzo Poiana, rectorul Basilicii Sfântul Anton din Padova. Ambii au primit din partea Preasfintitului Virgil crucea eparhiala pentru meritele deosebite pe carte le-au avut de-a lungul timpului în dezvoltarea relatiilor dintre cele doua comunitati, româna si italiana.
În încheiere, preotii nou hirotoniti au binecuvântat multimea din catedrala.