„Sâmbata, 27 mai, de la ora 10, peste 400 de copii din 15 coruri din judetul Bihor, înscrise în Programul National Cantus Mundi, vor urca pe scena Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea pentru a sustine un bogat program muzical în cadrul Galei Cantus Mundi. Evenimentul, destinat promovarii miscarii corale din România, face parte din programul “Nicio Scoala Fara Cor”, derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si Teatrul Excelsior, în parteneriat cu Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin” si Programul National Cantus Mundi.
La Gala vor participa copii din corurile înfiintate în scolile din Oradea si din judetul Bihor în urma workshop-ului de dirijat coral sustinut în aceasta primavara de echipa Programului National Cantus Mundi, precum si din corurile existente deja în judet. Fiecare cor va interpreta melodii din repertoriul traditional, iar la final toti copiii vor sustine un moment muzical comun, interpretând împreuna Imnul Cantus Mundi, dirijati de Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Evenimentul este organizat de Teodora Jaworski si Silvia Maxim (coordonator Cantus Mundi în judetul Bihor) si va fi prezentat de Angelica Baciu, toate trei fiind membre ale Corului Madrigal si formatori Cantus Mundi.
Între 11-15 mai, o gala Cantus Mundi a avut loc si la Alba Iulia, unde 500 tineri coristi din judetele Alba, Sibiu si din Bucuresti au cântat pe scena Teatrului de Papusi din localitate.
Initiat în anul 2011, de catre dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul National Cantus Mundi a fost institutionalizat prin Hotarârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simpla idee, o Directie a institutiei aflata în subordinea Ministerului Culturii: Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe harta talentul, educatia si dezvoltarea culturala a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori si 250 000 de coristi din cele 41 de judete ale României vor face parte din Programul National Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul National Cantus Mundi, desfasurat de Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin”, îsi propune sa existe coruri în fiecare scoala din România.