„În perioada 22-26 iulie, la Baia-Mare a avut loc cea de a XI-a editie a Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic (INTC). Tema fundamentala care ne-a unit a fost „Un foc care aprinde alte focuri” iar motto-ul: „Pentru mine a trai este Cristos” (Fil. 1, 21).
Evenimentul a avut ca si participanti tineri din toata tara însotiti de preoti si cateheti. Am ajuns la Baia Mare cu gândul de a ne desprinde pentru câteva zile de lucrurile cotidiene si care nu reprezentau altceva decât goana dupa distractie gândindu-ne din ce în ce mai putin la sufletul nostru. Nucleul acestei întâlniri a fost ideea de socializare, de închegare a unor noi relatii, care în timp ne-ar putea fi de un real folos, iar cel mai important este ca am avut prilejul de a medita asupra rolului, scopului pe acest pamânt, a ceea ce ar trebui sa fim si poate nu suntem, iar când spun asta ma refer la descoperirea spiritului crestin în tot ceea ce facem.
Programul a fost axat pe ideea de a sta împreuna si de a forma grupuri de discutii. Programele alternative reprezentau o sursa de cunoastere si oportunitatea de a gasi unele raspunsuri, la întrebarile care ne macina.
Inima desfasurarii evenimentelor a fost „Câmpia Tineretului”, pulsul a fost dat de marea de oameni, care erau prezenti acolo pentru a trai în comuniune, chiar si pentru câteva zile. Locul a fost special ales pentru ca ne oferea contact vizual cu întreaga multime. Fiecare zi a întâlnirii trecea prea repede, datorita faptului ca era plina cu activitati religioase, culturale, recreative.
Ziua de 23 iulie a început cu Sfânta Liturghie celebrata de P.S. Ioan Sisestean. Conferintele din acea zi au fost: „Viata, dincolo de puterea de manipulare a omului” si „Armele secolului XXI: Dumnezeu si mass-media” iar sfârsitul zilei a fost marcat de concursul de imnuri. Locurile fruntase au fost ocupate de catre tinerii din Eparhia de Lugoj si cei din Dieceza de Iasi.
Urmatoarea zi, 24 iulie, l-a avut ca protagonist pe E.S. Martin Roos. În continuare s-au dezbatut urmatoarele conferinte: „Miscarea ecumenica mondiala” si „Internetul: o lume deschisa spre cunoastere sau decadere intelectuala si spirituala?”, iar seara a fost îmbracata într-un moment de spiritualitate prin mini-pelerinajul: Câmpia Tineretului – Manastirea Sfânta Maria.
Penultima zi, 25 iulie a fost marcata prin Liturghia pontificata de E.S. Cornel Damian si prin prezentarea pieselor de teatru.
Urarea de drum bun în cea din urma zi a venit din partea P.F. Lucian Muresan, acest moment fiind considerat închiderea oficiala.
Participarea noastra la INTC 2009 ne-a „aprins” în jurul „focului” care este Cristos, simtind cu adevarat caldura emanata si sentimentul ca exista o conexiune care ne-a adunat într-un singur loc indiferent de religie, confesiune ori regiune a tarii.
Urmatoarea întâlnire ne va duce la Iasi unde îmi doresc sa ajungem într-un numar cât mai mare!