„COMECE saluta adoptarea de catre Parlamentul European a unei rezolutii esentiale pentru a pune în aplicare masurile de dezamorsare a genocidul împotriva crestinilor si a altor minoritati religioase.
Papa Francis a fost unul dintre primii care au folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie atacurile mortale, barbare si sistematice împotriva comunitatilor crestine si a altor grupuri vulnerabile pe motive de apartenenta religioasa. În 9 iulie 2015, Papa Francisc a spus: „astazi noi vedem cu spaima cum multi dintre fratii nostri din Orientul Mijlociu si din alte parti ale lumii sunt persecutati, torturati si asasinati pentru credinta lor în Isus. Acest lucru, noi trebuie sa-l denuntam: în acest al treilea razboi mondial fragmentar pe care îl traim exista o specie – eu fortez sensul cuvântului – o specie de genocid care ar trebui sa înceteze”.
Joi, 4 februarie 2016 printr-un act remarcabil, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la masacrul sistematic al minoritatilor religioase de catre grupul autointitulat „EIIL/Daech" care sublimeaza fara echivoc: „grupul autointitulat EIIL/Daech comite un genocid împotriva crestinilor, yézidis si altor minoritati religioase si etnice care nu împartasesc interpretarea lor despre islam, iar aceasta situatie implica asadar în conformitate cu Conventia Natiunilor Unite din 1948 privind prevenirea si oprimarea crimei de genocid”. Parlamentul European a pledat în acelasi timp ca masurile sa fie luate „pentru ca aceste acte sa fie calificate ca genocid de catre Consiliul de Securitate a Natiunilor Unite”.
Aceasta rezolutie, care se bazeaza pe consensul între parti, destul de rar în sânul Parlamentului, este rezultatul unei initiative lansata de catre deputatul european Lars Adaktusson. Este marturia unei constientizari constante printre deputati, a gravitatii persecutiei acestor minoritati, inclusi fiind si crestinii, pe care le suporta în Orientul Mijlociu si a necesitatii urgente de a se preocupa de soarta lor. Parlamentul European exprima de fapt în alti termeni ceea ce Consiliul Europei a afirmat fara ambiguitate în 27 ianuarie 2016: „statele ar trebui sa actioneze pe prezumtia ca Daech comite un genocid”.
Parintele Patrick Daly, secretar general al COMECE a declarat: „salutam adoptarea de catre Parlamentul European a unei rezolutii esentiale privind aplicare masurilor menite sa dezamorseze genocidul în curs împotriva crestinilor, yézidis si a altor minoritati etnice si religioase din Orientul Mijlociu. Este imperativ necesar ca masurile sa fie luate împotriva criminalilor si sa devina justitie”.
COMECE saluta în acelasi timp atentia acordata de Parlamentul European chestiunilor legate de respectul diversitatii si libertatii religioase în acea partea tulbure a lumii, cu care noi toti avem legaturi culturale importante.

Biroul de presa al COMECE