„Localitatea Badacin a adunat, duminica 8 februarie, circa 150 de oameni care au participat la Liturghia si parastasul ridicat în memoria politicianului si omului Iuliu Maniu.
Anul acesta s-au împlinit 56 de ani de la moartea lui Maniu, printre cei prezenti la ceremonia religioasa si depunerea de coroane numarându-se vicepresedintele PNTCD Salaj, Ioan Lupa, dr. Liviu Gârbea, presedintele organizatiei locale a PNTCD Simleu Silvaniei, Nicolae Pop si localnici din Badacin si Simleu Silvaniei.
Ceremonia religioasa, sustinuta de parohul Badacinului, Cristian Borz, a constat într-o Liturghie, urmata de un parastas si luari de cuvânt. Astfel, parintele Borz le-a vorbit celor prezenti despre cartea „Istoria unui tribun” dedicata vietii lui Iuliu Maniu, scrisa de Corneliu Coposu în 1947, fara a mai apuca sa fie difuzata, din cauza regimului comunist, si care acum se afla expusa la muzeu în Bucuresti. În continuare, Liviu Gârbea a facut referire la memoria lui Maniu si la faptul ca au ramas putini oameni care îi respecta credinta si crezul pe care l-a avut acesta, dupa care cei prezenti s-au deplasat la bustul lui Iuliu Maniu de pe Dealul Tarinii, unde au depus o coroana de flori, au cântat Imnul lui Maniu si au aprins lumânari la mormântul simbol.
Aceasta comemorare a devenit o traditie, fiind începuta în urma cu peste 20 de ani, în timpul regimului comunist, de un grup de tineri îndrazneti, ulterior persecutati de securitate.