„Duminica, 07 decembrie, a avut loc un eveniment deosebit în viata Protopopiatului Greco-Catolic din Marghita. Sfânta Liturghie a fost oficiata de catre P.S. Virgil Bercea. Preasfintia Sa a fost întâmpinat de catre parintele protopop Zorel Miclaus, împreuna cu preotii din protopopiatul de Marghita.
La finalul Sfintei Liturghii au fost sfintite orologiile recent puse pe turnul bisericii. A urmat un scurt concert de colinde sustinut de Corul Buna Vestire a Colegiului Sfânta Familie si a Institutului Teologic Greco-Catolic din Oradea, dirijat de prof. dr. Radu Muresan.
Manifestarile au continuat cu Simpozionul dedicat împlinirii a 200 de ani de la nasterea preotului si revolutionarului Ioan Munteanu.
Ioan Munteanu (1808-1860) este un cunoscut preot greco-catolic, carturar si luptator pentru drepturile românilor din Imperiul Habsburgic, care a participat la Adunarea Nationala de la Blaj (3-5 mai 1848). Este organizatorul Proclamatiei de la Sarcau, ce cuprinde revendicarile sociale si politice ale românilor din Bihor. A colaborat la prestigioase reviste ale vremii si a fost în strânse legaturi cu George Baritiu, Simion Barnutiu si August T. Laurian.
Simpozionul a debutat cu cuvântul Preasfintitului Virgil si a continuat cu prelegerea doamnei cercetator dr. Iudita Caluser care a evocat viata si activitatea preotului Ioan Munteanu.
Domnul conferentiar dr. Constantin Malinas a prezentat opera literara si activitatea politica, iar doamna Olimpia Dunai, directoarea Bibliotecii Ioan Munteanu din Marghita a evidentiat câteva aspecte legate de biblioteca care poarta numele marelui patriot bihorean.
La finalul simpozionului, Preasfintitul Virgil a multumit tuturor celor care au contribuit la reusita manifestarii.