„Sâmbata 29 noiembrie 2008 a avut loc în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea, editia a III-a a Festivalului Francisc Hubic. Dupa cum se cunoaste acest concert tinde sa devina traditional, fiind o manifestare culturala foarte apreciata de mediul cultural oradean.
Concertul a debutat cu un scurt cuvânt al Preasfintitului Virgil, dupa care dl. prof. univ. dr. Valentin Timaru a prezentat câteva aspecte legate de viata marelui compozitor si preot Francisc Hubic, precum si a fratelui acestuia Gheorghe Hubic.
Corala Francisc Hubic a Catedralei “Sfântul Nicolae” din Oradea a prezentat piesele „Nascatoare de Dumnezeu” de Marius Cuteanu, „Tantum Ergo” de W.A. Mozart, „Diffusa est gratia” de Giovanni Pierluigi da Palestrina si „Cuvine-se cu adevarat” de Francisc Hubic.
A urmat corul Magnificat din Cluj-Napoca, dirijat de dl. prof. Alexandru Suciu, cu piesele „Axion” de Macarie Ieromonahul, „Cantate Domino” de Giuseppe Ottario Pitoni, „O, Dumnezeu” de Francisc Hubic si „Aleluia” de Emiliu Dragea.
Corul Buna Vestire a Colegiului Sfânta Familie si a Institutului Teologic Greco-Catolic din Oradea, dirijat de dl. prof. Radu Muresan a sustinut piesele „Colo sus” de Francisc Hubic si „Cei trei crai” de Valentin Teodorian.
La concert au participat si corurile parohiilor din Beius si Simleu-Silvaniei. Asociatia Corala Ioan Busita a parohiei din Beius, dirijata de Constantin Sava a prezentat piesele „Ridica-voi ochii mei la cer” de Marius Cuteanu si „Se aude clopotul” de Constantin Sava, iar Corul Te Laudamus al Parohiei din Simleul-Silvaniei piesele „O floare” de Francisc Hubic, „O, Marie, stea divina” de acelasi autor si „Nadejdea mea” de Marius Cuteanu.
A fost prezent si corul Hilaria al municipalitatii oradene, dirijat de pr. dr. Mihai Brie cu piesele „Rugaciune” de Teodorescu Iasi si „Leganelul lui Isus” de Valentin Teodorean. Corul Psalmodia Varadiensis condus de acelasi dirijor a sustinut piesele „Floricica” de Francisc Hubic si „Mai lânga tronul tau” de Ioan Chirita.
Concertul a avut ca piesa centrala „Liturghia pe doua voci” de Francisc Hibic, în interpretarea Corului si Orchestrei Facultatii de Muzica din Oradea. Cu aceasta ocazie, prin grija Preasfintitului Virgil a fost tiparita aceasta liturghie care va fi distribuita facultatilor de teologie si de muzica din întreaga tara.
Au mai fost sustinute piesele „Îngerul a strigat” de Francisc Hubic si „Troparul Nasterii Domnului” de Valentin Timaru.
La finalul concertului, Preasfintitul Virgil a multumit tuturor celor care au contribuit la reusita manifestarii, exprimându-si dorinta ca începând cu editia de anul viitor la acest concert sa participe coruri si orchestre si din strainatate.