„Apel al papei Francisc, la rugaciunea mariana „Angelus”, din Piata Sfântul Petru, duminica, 17 iulie: Pontiful si-a exprimat apropierea fata de poporul francez si a implorat încetarea terorii. Apoi, a îndemnat la construirea unei lumi noi si fraterne, prin trairea virtutii umane si crestine a ospitalitatii care – a observat – în zilele noastre risca sa fie neglijata. Colegul nostru Sergio Centofanti ne ofera mai multe detalii în urmatorul serviciu:
Imediat dupa masacrul de la Nisa, papa Francisc si-a exprimat consternarea cu privire la „violenta oarba” care loveste persoane nevinovate, fara a avea mila nici chiar de viata a numerosi copii. La Angelus, în prezenta a numerosi pelerini de diferite nationalitati, pontiful si-a exprimat din nou îndurerarea pentru dramaticul fapt petrecut la Nisa, solicitându-le celor prezenti un moment de reculegere si de rugaciune în tacere.
Papa Francisc: „În inimile noastre este vie durerea pentru carnajul care, joi sera, la Nisa, a secerat atâtea vieti nevinovate, printre care si vietile a numerosi copii. Sunt aproape de fiecare familie si de întreaga natiune franceza îndoliata. Dumnezeu, Tata bun, sa primeasca toate victimele în pacea sa, sa-i ajute pe cei raniti si sa le mângâie rudele. Dumnezeu sa risipeasca orice plan de teroare si de moarte, astfel încât niciun om sa nu mai îndrazneasca sa verse sângele fratelui sau. O calduroasa îmbratisare tuturor locuitorilor din Nisa si întregii natiuni franceze.”
Comentând fragmentul despre Marta si Maria, propus de Evanghelia din liturgia duminicii, papa Francisc ne-a îndemnat sa construim o lume noua, mai fraterna, bazata pe ospitalitate si nu pe marginalizare sau excluziune. Cele doua surori care-i ofera Domnului ospitalitate în casa lor ne amintesc de virtutea umana si crestina a bunei primiri, o virtute despre care papa Francisc a spus ca – în zilele noastre – risca sa fie neglijata.
Papa Francisc: „De fapt, sunt tot mai numeroase casele si structurile de îngrijire destinate persoanelor vârstnice însa, în aceste locuri, nu se practica întotdeauna adevarata ospitalitate. Se înfiinteaza multe institutii specializate în îngrijirea a numeroase forme de boala, de singuratate, de excluziune, însa pentru cel strain, marginalizat, dat deoparte, scad probabilitatile de a gasi pe cineva dispus sa îl asculte, sa îl primeasca.”
În prezent suntem ocupati cu rezolvarea atâtor probleme, multe dintre care nu sunt importante, si astfel ajungem sa ne pierdem capacitatea de a asculta, a subliniat pontiful:
Papa Francisc: „Suntem ocupati continuu si nu mai avem timp sa ascultam. As dori sa va pun o întrebare la care fiecare sa raspunda în inima sa: „Tu, sotule, ai timp sa-ti ascuti sotia. Si tu, sotie, gasesti timp pentru a-ti asculta sotul? Voi, parintilor aveti timp de pierdut pentru a va asculta fiii sau pe cei vârstnici din familie? 'Însa, batrânii spun mereu aceleasi lucruri încât sunt plictisitori' [n.n. ar putea spune cineva]. [n.n. Poate], dar au nevoie sa fie ascultati! A sti sa asculti! Va cer sa învatati sa-i ascultati, sa le dedicati mai mult timp. Radacina pacii se afla în capacitatea de a asculta.”
În fragmentul din Evanghelie, Maria este cea care asculta Cuvântul lui Isus, în vreme ce Marta, ocupata cu pregatirile, i se plânge Învatatorului Isus, spunându-i ca sora ei nu o ajuta. Atunci, Domnul o îndeamna pe Marta sa nu se oboseasca într-atât de mult cu grijile casei, ci sa aleaga, precum Maria, aspectul cel mai trebuincios, „partea cea buna, care nu-i va fi luata”.
Papa Francisc: „Ocupata cu treburile casei, Marta risca sa uite. Aceasta este problema: Marta risca sa uite aspectul cel mai important, adica prezenta oaspetelui care – în acest caz – era Isus. Uita de prezenta musafirului care nu trebuie doar sa fie servit, oferindu-i-se de mâncare si având grija sa nu-i lipseasca nimic. Oaspetelui trebuie sa i se acorde în primul rând ascultare. Amintiti-va bine acest cuvânt: ascultare. Pentru ca oaspetele trebuie primit ca persoana, cu istoria sa, cu inima sa plina de sentimente si de gânduri, astfel încât sa se simta cu adevarat ca într-o familie. Însa, daca tu primesti un oaspete în casa ta si continui sa-ti faci treburile, invitându-l sa ia loc dar fara sa-i vorbesti si fara sa-i dai posibilitatea sa vorbeasca, ca si cum gazda si oaspetele ar fi de piatra, atunci nu faci bine. Oaspetele trebuie ascultat.”
Însa, a insistat pontiful, unicul lucru trebuincios ramâne cu siguranta ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, care ilumineaza si ne sustine în ceea ce suntem si în ceea ce facem:
Papa Francisc: „De exemplu, daca mergem sa ne rugam în fata unui crucifix si vorbim, vorbim si apoi plecam, atunci nu-i dam ascultare lui Isus. Nu-l lasam sa vorbeasca, sa se adreseze inimii noastre. A asculta este cuvântul cheie. Nu uitati! Însa, nu trebuie uitat nici faptul ca, în casa Martei si a Mariei, Isus – înainte de a fi Domn si Învatator – este pelerin si oaspete. De aceea, raspunsul sau are urmatoarea semnificatie principala si imediata: 'Marta, Marta, de ce te zbuciumi într-atât de mult pentru oaspete încât ajungi sa uiti de prezenta sa, ca si cum oaspetele ar fi de piatra? Pentru a-i oferi o primire buna, nu sunt necesare multe lucruri; dimpotriva, este necesar un singur lucru: asculta-l, arata fata de el un comportament fratern, asa încât sa se simta ca într-o familie si nu într-un adapost provizoriu.”
La finalul reflectiei care a însotit rugaciunea mariana „Îngerul Domnului”, pontiful si-a înaltat gândul catre Maica Domnului, indicând-o ca model pentru a fi primitori si ospitalieri fata de fratii si surorile noastre.
De asemenea, pontiful a adresat un salut calduros unui grup de pelerini chinezi.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va