„Isus s-a născut pentru fiecare dintre noi şi numai prin dragostea faţă de aproapele putem fi pe placul Său”
În Piața Unirii, în cadrul Târgului de Crăciun Oradea, cu APTOR ca organizator și cu sprijinul domnului Bejusca Ioan de la Topsound pe partea tehnică, s-a desfășurat în data de 13 decembrie 2024, Concertul de colinde interconfesional, ediția 2024, unde s-au întâlnit credința, armonia și diversitatea, evenimentul reunind culte și comunități religioase din orașul nostru.
Această unitate și conlucrare este marcată de aproape 20 de ani prin Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. La Oradea, aceste evenimente reflectă o binecuvântată si consolidată comuniune. De-a lungul timpului, reprezentanții și credincioșii acestor culte și comunități au fost preocupați de extinderea spectrului de activități comune, pentru a amplifica și a concretiza acest important semnal al armoniei și bunei colaborări dintre cultele din Oradea.
Un exemplu este reprezentat de Colecta Comună desfășută anual, care consolidează legătura dintre comunități, oferind un exemplu puternic de generozitate și credință activă.
De-asemenea, concertul din seara precedentă un alt moment concret de celebrare a unității în diversitate, când credința și muzica i-au adus împreună sub semnul iubirii lui Cristos pe artiști și pe spectatori, mai aproape unii de alții, așa cum spunea doamna Teodora Moga, cea care cu multă căldură și eleganță a fost prezentatoarea spectacolului. Coprezentator din partea organizatorului de spectacole în Piața Unirii a fost domnul Emil Trifa.
Pe scenă au urcat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, Reformate, Romano-Catolice, Greco-Catolice, Penticostale si Evanghelice-Lutherane. Momentele muzicale au subliniat credinta, pacea, solidaritatea, speranța si frumoasele tradiții.
Biserica Ortodoxă a deschis spectacolul, cu aceste gânduri: „Cea mai plăcută, sinceră și înălțătoare modalitate de a-l cinsti pe Dumnezeu, este cântarea. Muzica bisericească oferă profunzime, poezie și dulceață duhovnicească cuvântului rostit, și mai ales cuvântului de rugăciune al Bisericii. Cântul coral aduce un spor de frumusețe, de eleganță, de solemnitate și înălțare sufletească în timpul Sfintelor Liturghii”. Corul Ioan Iacob Românul din Oradea, care a luat ființă în anul 2005, a interpretat piesele: Noi în seara de Crăciun, Am plecat să colindăm, Praznic Luminos, Colidă din Sălaj și Mare minune, fiind dirijat de doamna profesor Pantea Loredana.
A urmat Biserica Reformată: „Corul reunit al Bisericii Reformate din Oradea s-a înființat în anul 1996, cu ocazia celei de-a doua întâlniri mondiale a reformaților, când Biserica reformată a pregătit acest eveniment care a avut loc la Oradea. Atunci a luat naștere un cor format din aproape 200 de persoane, care a cântat la slujba oficială a evenimentului. De atunci, corul cântă în această formație în fiecare an de ziua Reformei, in 31 octombrie într-una dintre bisercile refomate din Oradea”. Coriștii: Corul Bisercii Reformate Oradea – RIT, dirijor Markus Zoltan, corul Bisericii Reformate Oradea – Iosia, dirijor Nagy Judith Noemi, Corul Bisericii Reformate Oradea – Orașul Nou, dirijor Orosz Otilia Valeria și Corul bisericii reformate Steaua. au prezentat colinde ungurești: Întunericul se stinge – CANON, A sosit veste bună – Jean Sibelius, Lăudat să fie Dumnezeu în ceruri – Gárdonyi Zoltán, Steaua din Viflaim – Berkesi Sándor, Laudă, Sion, Mântuitorul – Draskóczy László și Lăudat să fie Dumnezeu în ceruri!.
Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de „familiile din Mișcarea Neocatecumenlă a Bisericii Romano-Catolice. Aceste Familii sunt reprezentate de misionari voluntari, care provin din Italia, Spania și Venezuela. Calea Neocatecumenală este o mișcare eclezială care se inspiră din practicile Bisericii primare și care oferă formare creștină post-baptismală în aproximativ 50.000 de comunități mici, în întreaga lume”. Ei au colindat: Trăiți bucuroși, Să mergem păstorilor, Tu scendi dalle stelle (italiană), El burrito sabanero (spaniolă), Corre caballito (spaniolă) și Feliz navidad (spaniolă).
Biserica Greco-Catolică, adresând celor prezenți mesajul: „Prin mila Bunului Dumnezeu CERUL și pământul astăzi s-au împreunat, născându-se Hristos. Astăzi, Dumnezeu pe pământ a venit și omul la ceruri s-a suit. Astăzi este văzut cu trup pentru om, Cel din fire nevăzut. Pentru acesta și noi lăudându-l, să-l strigăm: Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pacea pe care ne-a dăruit-o nouă venirea ta, Mântuitorul nostru, Mărire Ție!”, a adus în fața spectatorilor două coruri de copii.
„Cu emoție și armonie, corul Enjoy Music, parte din marea familie a Asociației Enjoy Music a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, vă invită să descoperiți bucuria cântecului și frumusețea sufletului copilăriei. Prin glasurile pure și pline de gingășie ale copiilor, care cântă cu dăruire și inimă deschisă, răspândesc împreună bucuria de a fi uniți în credință și în spiritul comunității. Fiecare melodie interpretată este o rază de lumină și o expresie a dorinței lor de a împărtăși frumusețea artei și a iubirii de Dumnezeu. Alăturați-vă lor în această călătorie muzicală, în care cântecul devine pod spre suflet, iar copiii sunt cei care susțin cu delicatețe și entuziasm mesajul bucuriei de a fi împreună!”
Copiii din Corul Enjoy Music, cu Ovidiu Lazăr la chitară, dirijat de Cristina Fellapi și Paula Popa, au interpretat: Cu noi este Dumnezeu, Sus la poarta Raiului și Îngeri din cer coboară.
„Grupul de copii de la Oratoriul Sfântul Francisc de Assisi, din Oradea, este un loc deschis tuturor copiilor din oraș, care are ca motto: O singură rază de soare este suficientă pentru a alunga multe umbre!” Dirijați de Fratele Mihai Dumea și acompaniați la fluier de Părintele Ionuț Cherecheș și la orgă de Mihai Bârlescu, ei au colindat: Ia sculați, dragi orădeni, soliști: Luca Ghiulai, Pop Raluca și Pop Alexandra, Copii dragi și O, ce veste minunată!
Biserica Penticostală a adresat următorul mesaj; „Cultul creștin Penticostal este reprezentat la acest concert de colinde de Biserica Penticostală Tabor. Situată pe strada Meiului nr. 4, lângă parcul Salca, Biserica Tabor se dorește a fi o comunitate primitoare de credincioși penticostali.
Dumnezeu a ales să coboare pe pământ prin întruparea Fiului Său. El a locuit printre noi plin de har și de adevăr. În această seară se alătură și ei tuturor celor care se închină și aduc slavă acestui copil năcut într-o iesle.”
Grupul de tineri ai Bisericii Penticostale Tabor a interpreta colindele: Fă-i loc lui Iisus în inima ta, De-ar fi să vii de Crăciun și S-a născut Mesia Împărat.
Biserica Evanghelică-Lutherană a adus în fața spectatorilor copiii Grădiniței Evanghelice-Lutherane, care au urcat pe scenă și au interpretat cântece de Crăciun din repertoriul creștin, aceștia fiind însoțiți de către doamnele institutoare și de către reprezentanții Bisericii Evanghelice din Oradea. „Grădinița Evanghelică-Lutherană este o instituție creștină, care a fost înființată în data de 15 septembrie 2000, de către Parohia Evanghelică-Lutherană din Oradea, cu scopul de a asigura copiilor o educație adecvată necesităților, atât pe plan pedagogic, cât și pe plan religios. Se dorește ca fiecare copil să fie educat în mod corect, fără scopuri politice ascunse, să-si iubească familia, să respecte Învățăturile creștine, să-L cunoascá pe Dumnezeu, urmându-L.
Instituia urmărește necesitățile familiilor cu copii și dorește să devină un sprijin pentru toți care doresc să-și păstreze credința crestină.
În cele trei grupe de grădiniță și două de creșă, au fost înscriși deja peste 1600 de copii, anual având un efectiv de peste 100 de copii.”
Alături de spectatori, fiindu-le mereu aproape și încurajându-i pe artiști, a fost Preasfințitul Virgil Bercea și Preasfințitul László Böcskei.
Au fost alături si reprezentanți ai Bisericii Unitariene și ai Comunității Evreilor Mesianici, ca semn al binecuvântatei și îndelungatei prietenii.
Din păcate, Părintele paroh Kardos József de la Biserica Unitarienă, din cauza unei probleme de sănătate nu a putut să fie alături fizic.
A fost prezent domnul Shaliach David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România şi Republica Moldova, care înainte de binecuvântarea finală a adresat un salut celor prezenți.
În încheiere, au urcat pe scenă reprezentanții cultelor care au oferit celor prezenți, care i-au ascultat cu inima deschisă, câte o binecuvântare specială, din partea Bisericii Ortodoxe Părintele Vicar Radu Rus, din partea Bisericii Reformate Părintele Vincze Zoltán, paroh al bisericii reformate Steaua, din partea Bisericii Romano-Catolice Părintele Blaga Antoniu, paroh de Oradea-Velența, din partea Bisericii Greco-Catolice Părintele Ovidiu Duma, paroh al Catedralei Sfântul Nicolae, din partea Bisericii Evanghelice-Lutherane Părintele paroh Mátyás Attila.
Prezența dânșilor a fost o mărturie a unității în diversitate, a respectului reciproc, a credinței și A IUBIRII BIBLICE A APROAPELUI, care unește în spiritul păcii și al armoniei.
Spectacolul s-a încheiat cu acest mesaj rostit de către doamna prezentatoare Teodora Moga:
,,Vă mulțumesc din suflet că ați fost alături de noi astăzi, că ați contribuit la această atmosferă de unitate profundă și emoționantă. Fiecare dintre voi a adus o rază de lumină și căldură în această celebrare, demonstrând că prin împreună-simțire și respect putem crea momente de neuitat. Vă doresc sărbători pline de bucurie, pace și binecuvântări!”
Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste momente de har, pentru această comuniune binecuvântată!
Mulțumim artiștilor, dirijorilor, prezentatorilor, organizatorilor, specialiștilor pe partea tehmică, nu în ultimul rând spectatorilor, mulțumim mult tuturor pentru implicare, pentru dăruire și pentru o seară minunată!
Îi mulțumim Părintelui Zsolt Vakon pentru că a facilitat introducerea acestui spectacol în ansamblul Târgului de Crăciun din Oradea, realizând și designul afișului, ca de fiecare dată.
Un gând special și recunoștință se cuvin domnului Eugen Ivuț, secretar episcopal, a cărui inspirată idee a inițiat acest frumos eveniment, care dorim să reprezinte o primă ediție.
Laura Ologu
Biroul Pastoral