În perioada 4 – 9 decembrie 2024, Rotary Club Oradea Insignis alături de Rotary Club Cesenatico Mare din Italia, au organizat primul lor proiect comun. Aceasta a însemnat ca Ansamblul „Cetatea Codrului” din Loc. Ardud, Jud. Satu Mare să ducă datinile Crăciunului românesc autentic la mai multe parohii românești greco-catolice din jurul orașului Rimini. Copiii și colindițele au fost primite cu toată dragostea de cei prezenți. Vestea nașterii pruncului Isus a fost dusă la românii din afara granițelor, de 18 copii extrem de bine pregătiți. Acustica foarte bună din vechile biserici italiene, a creat reale emoții, astfel încât au colindat și italienii laolaltă cu românii, refrenurile ușor de memorat.

În parohia română din Imola, a avut loc primul concert. Nerăbdători a doua zi s-a pornit spre parohia din Cesenatico, iar emoții puternice pentru toți au fost în parohia română din Rimini, căci biserica a fost neîncăpătoare. Ultima reprezentare a fost în parohia părintelui Mihai David din Cesena, unde repertoriul tinerilor colindători a oferit o alinare a dorului de acasă. Toate aceste concerte au fost coordonate de părintele Cristian Coste, din parohia Rimini.

Ansamblul „Cetatea Codrului” promovează colindul autentic din Țara Codrului, județul Satu Mare. Mai mult decât atât, un accent important este promovarea costumului popular autentic codrenesc. În ansamblu se regăsesc membri cu vârste între 8 și 75 ani, semn că se dorește ca toate aceste obiceiuri să se transmită generațiilor tinere. Doamna Malvina Madar Iederan este decanul de vârstă și rapsod popular al Casei de Cultură din Ardud: „Ne onorează și ne responsabilizează în același timp să fim ambasadori ai culturii tradiționale românești”.  Experiența doamnei Malvina și prezența ei în ansamblu este garantul că repertoriul ales și promovat este cel autentic. De la coregraful cetei de colindători, Gabriel Boticaș aflăm o parte dintre titlurile colindelor cu care s-au prezentat înaintea românilor din afara granițelor: Steaua sus răsare; Trei păstori se întâlniră; La coliba păstorească; Nici o sărbătoare-n lume; Deschide ușa creștine; Hoi la; Colo sus pe lângă lună; Sculați, sculați boieri mari.

Rotary Club Oradea Insignis investește în folclorul autentic, ne asigură Constantin Liviu Demeter, istoric și președinte al asociației orădene. Acest proiect s-a născut din dorința de a aduce în sufletele românilor plecați în Italia, bucuria Sfintelor Sărbători de Crăciun. Matija Klodian, membru al Rotary Club Cesenatico Mare a transmis publicului: „colindele au o vocație culturală, așadar o dimensiune etnografică pe lângă cea spirituală. De asemenea, Matija s-a arătat încântat că a văzut cu adevărat cum arată o ceată de colindători. Costea Daniela, inițiatoarea înfrățirii celor două Cluburi Rotary a afirmat că „Au trecut mulți ani de când nu am reușit să simt magia Sărbătorilor de iarnă și nu mi-am imaginat niciodată ca voi simți acest lucru tocmai în Italia. Portul popular românesc și colindele au trezit în sufletul meu emoțiile trăite în copilărie la fiecare Crăciun în sătucul meu natal, Remeți.”

În concluzie, aceste instituții din Bihor, Satu Mare și Italia au reușit prin oamenii implicați să aducă bucurie în sufletele românilor care trăiesc departe de satul copilăriei lor. În încheiere, este o mare bucurie să vedem cum tradițiile românești sunt duse mai departe, iar colindele noastre ajung să răsune peste granițe, la inițiativa unei asociații orădene.

 

Constantin Liviu Demeter,
președinte Rotary Club Oradea Insignis