Papa Francisc l-a primit sâmbătă, 14 decembrie 2024, în audiență pe ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, ES George Gabriel Bologan, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Al șaptelea ambasador român la Vatican după 1990 îi urmează în funcție profesorului Liviu-Petru Zăpîrțan, care și-a încheiat mandatul la 22 aprilie 2021.

Născut în 1974, ambasadorul Bologan este căsătorit. Are studii de filosofie și teologie la diferite universități pontificale din Roma (Gregoriana, Institutul Pontifical Oriental, Urbaniana și Sfântul Anselm), fiind laureat în anul 2000. După diploma în științe ale comunicării la Facultatea „Maria Santissima Assunta” di Roma (2009), a fost acreditat la Sala de Presă a Sfântului Scaun.

A frecventat, de asemenea, diferite cursuri de perfecționare și specializare la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, Universitatea din Oradea, Institutul Diplomatic Român, Societate Italiană pentru Organizațiile Internaționale, „NATO Defence College” din Roma și Universitatea din Oxford. Are un master în „Security and Good Governance” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (2020).

Din 2003 a îndeplinit diferite îndatoriri ca diplomat, printre care: consul general la Milano (2012-2016), ambasador în Italia (2016-2022), ambasador în Spania (2022-2024) și consilier al Președintelui României, la Departamentul pentru Afacerile Extern și Afacerile Europene (februarie – octombrie 2024).

Totodată, este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, doctor cercetător la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

Ambasadorul George Bologan îi urmează în funcție profesorului Liviu-Petru Zăpîrțan, care a îndeplinit misiunea de ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun în perioada 10 noiembrie 2016 – 22 aprilie 2021.

Relațiile dintre Sfântul Scaun și România
Relațiile bilaterale oficiale au început în 1920, primul diplomat fiind Dimitrie C. Penescu, dar în 1950 au fost întrerupte unilateral de regimul comunist. Din 1990, anul reluării raporturilor, George Bologan este al șaptelea ambasador al României la Sfântul Scaun după Gheorghe Pancrațiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă, Bogdan Tătaru-Cazaban și Liviu-Petru Zăpîrțan.

La rândul său, Sfântul Scaun a trimis în această ultimă perioadă șase ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano, Miguel Maury Buendía și, din 23 februarie 2024, pe actualul nunțiu în România și Republica Moldova, mons. Giampiero Gloder, fost președinte al Academiei Ecleziastice.

Într-un scurt interviu acordat redacției în limba română Vatican News la câteva minute după întrevederea cu Papa Francisc, ambasadorul Bologan a vorbit mai întâi despre colocviul său cu Suveranul Pontif. Succesiv, a descris spiritul cu care își începe mandatul de ambasador pe lângă Sfântul Scaun.

Sunt cuprins de emoție pentru că îmi aduc aminte de Radio Vatican când îl ascultam înainte de 1990, un radio care asculta nu doar activitatea Sfântului Părinte și a Bisericii, ci și acel sentiment de libertate de exprimare de credință de care aveam nevoie. Sfântul Părinte și-a amintit cu plăcere vizita efectuată în România, în 2019, a mulțumit de asemenea României pentur sprijinul copiilor răniți în Fâșia Gaza și care beneficiază de asistența medicală în România și a apreciat gesturile de solidaritate față de poporul ucrainean. I-am prezentat Sanctității Sale principalele priorități ale mandatului: un ciclu de conferințe dedicat rădăcinilor culturale și spirituale ale Europei, aniversarea a 1700 de ani a Conciliului de la Niceea, anul omagial Iuliu Hossu, un dialog deschis cu studenții români din cadrul universităților catolice și pontificale. De asemenea, ne dorim să încurajăm participarea la dialogul interreligios și cultural. Fără a lăsa nicio umbră de mister, o parte a discuțiilor cu Sfântul Părinte prefer să le mențin într-un cadru mai rezervat. Cert este că România și poporul român au în Suveranul Pontif un prieten, lucru tot mai rar întâlnit în lumea dominată de logica puterii și a intereselor de grup. Încep acest nou mandat de ambasador cu entuziasm și cu dorința de a pune în lumină și valoare spiritualitatea românească într-un context universal care este cel al Bisericii Catolice. Consider că este un privilegiu să fiu Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, instituția cu cea mai veche tradiție diplomatică. Mandatul meu începe într-o perioadă plină de evenimente pe parcursul anului Jubiliar 2025, anul speranței – perioadă în care Roma așteaptă în jur de 30 milioane pelerini.

Vă dorim mult succes în mandatul dumneavoastră de ambasador pe lângă Sfântul Scaun!

Vatican News – Pr. Adrian Dancă