În cadrul misiunii sale de dialog cu instituțiile europene, COMECE a reunit episcopi militari și experți din Ordinariatele Militare ale țărilor UE pentru o întâlnire desfășurată în perioada 29-30 octombrie 2024. Aceasta a oferit o platformă de dialog pentru a dezbate provocările actuale și emergente legate de pace, atât în Europa, cât și la nivel global.
Pe fondul războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, al escaladării violenței în Orientul Mijlociu și al creșterii tensiunilor globale, reuniunea a urmărit să promoveze dialogul cu oficialii UE și NATO, precum și cu reprezentanții naționali în cadrul Comitetului militar al UE.
În cuvântul său, E.S. Mons. Franz-Josef Overbeck, episcop militar german și episcop delegat la Adunarea COMECE, a făcut apel la solidaritate susținută cu Ucraina și cu apărătorii săi, afirmând că „aceștia nu își apără doar patria, ci și valorile europene ale democrației și păcii juste”.
Pornind de la edițiile sale anterioare din 2019 și 2022, reuniunea din octombrie 2024 a permis discuții aprofundate privind rolul UE în promovarea securității umane și a unei păci juste și durabile în vecinătatea sa și în lume. „Întrucât prioritățile politice ale noului ciclu instituțional al UE sunt marcate de ambiția de a consolida cooperarea europeană în materie de securitate și apărare – a declarat secretarul general al COMECE, părintele Manuel Barrios Prieto – Uniunea Europeană este, de asemenea, chemată să ofere continentului și lumii o viziune reînnoită pentru stabilitate, justiție și pace”. Făcând aluzie la cuvintele de deschidere ale Declarației Schuman, care subliniază importanța „eforturilor creative pentru pace”, pr. Barrios Prieto și-a exprimat speranța că „Uniunea Europeană va continua să fie un proiect de pace, o adevărată punte și un făuritor al păcii în vecinătatea sa și în lume, folosindu-și pe deplin potențialul de a rezolva conflictele violente, acționând ca o forță unită, încrezătoare și integratoare în reconstrucția unei arhitecturi globale a păcii”.
În timp ce UE și statele sale membre ar putea fi nevoite să se angajeze în mod responsabil și în spirit de colaborare în domeniul securității și apărării, în conformitate cu principiile dreptului internațional și cu standardele etice, COMECE subliniază că aceste eforturi ar trebui să facă parte dintr-o abordare integrală. „Deoarece pacea merge dincolo de securitate – a continuat secretarul general al COMECE – o strategie europeană cuprinzătoare pentru pace ar trebui să promoveze în egală măsură dezvoltarea umană integrală, justiția și grija față de Creație”.
Reuniunea a explorat, de asemenea, modul în care Ordinariatele militare pot contribui la procesele de consolidare a păcii. Cu misiunea lor unică, acestea rămân pe teren în toate etapele unui conflict, sprijinind membrii forțelor armate, rămânând în același timp sensibile la nevoile civililor și promovând legăturile interculturale și interreligioase.
Pe 8-9 februarie 2025, va fi celebrat la Roma Jubileul forțelor armate, al poliției și al forțelor de securitate. Mons. Overbeck a încurajat Ordinariile Militare Europene să accepte această invitație și să se alăture Papei în rugăciunea pentru pacea mondială – „un apel de a nu renunța la căutarea modalităților de a pune capăt violenței și de a se ajunge la reconciliere”.
COMECE
Traducere Mihaela Caba-Madarasi (Biroul de Presă EGCO)