În 2018, au fost efectuate circa trei mii de prestații medicale gratuite în dispensarul amenajat în Piața San Pietro, de serviciile medicale beneficiind timp de o săptămână persoane nevoiașe, majoritatea fără adăpost. Experiența se repetă și anul acesta, în contextul Zilei Mondiale a Săracilor, dispensarul pentru săraci din apropierea bazilicii vaticane funcționând timp de o săptămână, între 10 noiembrie și 17 noiembrie, dată când se celebrează cea de-a treia ediție a Zilei Mondiale a Săracilor.

Ca în ceilalți ani, în dispensarul din Piața San Pietro au fost garantate analize clinice, între orele 8 și 12, și vizite de specialitate între orele 9 și 20, printre specialiști aflându-se medici cardiologi, diabetologi, oftalmologi și radiologi. „Un adevărat spital”, a spus Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, prezentând inițiativa în contextul Zilei Mondiale a Săracilor. Anul trecut, Papa Francisc a făcut o vizită neașteptată la dispensar, pentru a le mulțumi medicilor voluntari și pentru a le saluta pe persoanele nevoiașe beneficiare ale serviciilor sanitare puse la dispoziție în contextul Zilei Mondiale a Săracilor.

Inițiativa, la care participă medici voluntari din întreaga Italie, este și o ocazie de a evalua „starea de sănătate” a comunității locale, după cum a explicat într-un interviu pentru Vatican News doctorul Loris Pagano, responsabilul secției de medicină generală din cadrul Dispensarului. „Câteodată ajunge puțin pentru a restitui speranța: este suficient să te oprești, să surâzi, să asculți.” Astfel spune Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Săracilor, având tema „Speranța celor săraci nu va fi niciodată dezamăgită”. „Pentru o zi”, scrie Sfântul Părinte, „să lăsăm la o parte statisticile; cei săraci nu sunt numere la care să se facă apel pentru a se lăuda cu opere și proiecte. Cei săraci sunt persoane în a căror întâmpinare trebuie mers.”

Printre inițiativele dedicate Zilei Mondiale a Săracilor din acest an, ajunsă la cea de-a treia ediție, s-a aflat și Concertul cu săraci și pentru săraci, de sâmbătă, 9 noiembrie, desfășurat în Aula Papa Paul al VI-lea din Vatican. La concert au participat circa 7000 de persoane lipsite de posibilități materiale, acestea fiind invitate să ocupe așa-numitele locuri de onoare, din primele sectoare ale sălii. Inițiativele din acest an vor culmina duminică, 17 noiembrie, în Ziua Mondială a Săracilor, printr-o celebrare euharistică prezidată de Papa Francisc în Bazilica vaticană, urmată de un prânz în Aula Papa Paul al VI-lea din Vatican, în prezența Sfântului Părinte, la care vor participa circa 1500 de persoane nevoiașe provenite din diferite părți ale Italiei și ale Europei.

Ziua Mondială a Săracilor a fost instituită de Papa Francisc, în contextul Jubileului extraordinar al milostivirii, data celebrării fiind penultima duminică a anului liturgic, potrivit calendarului latin. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România