Astăzi celebrăm solemnitatea Adormirea Maicii Domnului și, în Evanghelia liturghiei, o contemplăm pe tânăra fecioară din Nazaret care, imediat după primirea vestirii îngerului, pornește la drum, în vizită la verișoara sa, Elisabeta – a amintit papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Angelus”.

Oprindu-se asupra expresiei : „ridicându-se, Maria s-a dus în grabă”, din Evanghelia selemnității, după sfântul Luca, capitolul 1, pontiful a observat că aceasta ne indică faptul că Preacurata nu consideră ca pe un privilegiu vestea primită de la Înger, ci, dimpotrivă, pornește la drum, cu graba celui care dorește să anunțe această bucurie și altora și cu dorința de a se pune în slujba verișoarei sale. Această primă călătorie – notează, de asemenea, Sfântul Părinte – este, în realitate, o metaforă a întregii sale vieți, pentru că, din acel moment, Preacurata va fi mereu pe drum în urma lui Isus, ca ucenică a Împărăției. Și, în cele din urmă, pelerinajul ei pământesc se încheie cu Adormirea ei în ceruri unde, împreună cu Fiul ei, trăiește pentru totdeauna bucuria vieții veșnice.

Papa Francisc a subliniat, totodată, că nu trebuie să ne-o imaginăm pe Fecioara Maria „ca pe o statuie de ceară nemișcată”, ci în ea putem vedea „o soră… cu sandalele uzate… și cu atâta oboseală în vene” (C. CARRETTO, Beata te che hai creduto, Roma 1983, p. 13), pentru că a mers după Domnul și pentru a-și întâlni frații și surorile, încheindu-și călătoria în slava Cerului.

„În acest fel” –  a spus pontiful în încheiere – „Sfânta Fecioară este Cea care ne precede în călătorie. Ea ne precede în călătorie, amintindu-ne tuturor că și viața noastră este o călătorie, o călătorie continuă spre unirea finală cu Domnul orizontul întâlnirii definitive. Să ne rugăm Maicii Domnului să ne ajute în această călătorie spre întâlnirea cu Domnul.”

Preacurata să obțină pentru toți mângâiere și un viitor de seninătate și concordie!
„Îi încredințez încă o dată Preacuratei Fecioare Maria, Regina Păcii, pe care o contemplăm astăzi în gloria Paradisului, neliniștile și suferințele popoarelor din atât de multe părți ale lumii care suferă din cauza tensiunilor sociale și a războaielor. Mă gândesc în special la chinuita Ucraină, la Orientul Mijlociu, Palestina, Israel, Sudan și Myanmar. Fie ca Mama noastră cerească să obțină pentru toți mângâiere și un viitor de seninătate și concordie!” – s-a rugat Sfântul Părinte după rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”.

De asemenea, Suveranul Pontif continuă să urmărească cu îngrijorare situația umanitară foarte gravă din Gaza, spunând: „… solicit încă o dată o încetare a focului pe toate fronturile, eliberarea ostaticilor și ajutorarea populației epuizate. Îi încurajez pe toți să depună toate eforturile pentru a se asigura că acest conflict nu se amplifică și a urma căile de negociere, astfel încât această tragedie să se încheie curând! Să nu uităm: războiul este o înfrângere”.

Papa Francisc și-a îndreptat gândul și la situația din Grecia, care în ultimele zile s-a confruntat cu un incendiu foarte grav, izbucnit în nord-estul Atenei. „Zeci de mii de persoane au fost deja evacuate, multe familii au rămas fără adăpost, mii de oameni se confruntă cu greutăți teribile și, pe lângă pagubele materiale imense, se generează un dezastru ecologic” – a spus pontiful, asigurând de rugăciunea sa pentru victime și răniți, și de apropierea față de toți cei „care sunt încercați de acest grav eveniment”, încurajându-i să fie încrezători în sprijinul și solidaritatea comună.

Vatican News – A. Mărtinaș