Tot ceea ce avem și suntem îi oferim în această sărbătoare Maicii Domnului. Am venit Măicuță, să te mai o vedem… toată frumoasă ești, iar din frumusețea ta te rugăm să ne dăruiești frumusețea sufletelor noastre, acea frumusețe care la rândul nostru să o putem oferi semenilor noștri”: a fost gândul Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, cu ocazia pelerinajului la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din acest an, desfășurat pe 14-15 august 2024. De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sute de credincioși au trecut pragul acestui loc de rugăciune marian care, prin grija Fraților Minori Conventuali, au trăit două zile intense de rugăciune, devoțiuni și cântec. Sărbătoarea hramului a început în ajunul sărbătorii, pe 14 august a.c., cu pelerinajul devenit deja o tradiție în Oradea, de la Sanctuarul Eparhial la Catedrala romano-catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, purtând statuia Fecioarei Maria de la Fatima. Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la sfințirea bisericii, la pelerinajul din acest an a fost purtată și Icoana Sfintei Fecioare Maria Regina Familiei Franciscane, icoană pelerină ajunsă la Oradea de sărbătoarea hramului. Alături de credincioși, au parcurs întreg pelerinajul PSS Virgil Bercea și PSS Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, recitând rugăciunea Rozariului și intonând cântece mariane specifice.

În ajunul frumoasei sărbători a Maicii Domnului, acest pelerinaj este pentru noi prilejul ca să experimentăm din nou speranța și apropierea Maicii Sfinte. Ea ne arată drumul, aducându-ne tuturor speranța că și pentru noi Dumnezeu a pregătit un loc în Gloria cerească.”– a spus PS Böcskei în Bazilica romano-catolică, aflată de asemenea la ceas de sărbătoare. Aici, cei doi episcopi au binecuvântat pelerinii și au rostit o rugăciune închinată Maicii Sfinte. Continuând de aici procesiunea pe străzile orașului, pelerinii au revenit la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului unde au avut ocazia să se roage diferite devoțiuni mariane și să rămână în Adorație Euharistică până la miezul nopții.

Maica Domnului ne unește, este Mama noastră, căci Domnul ne-a oferit-o la umbra Crucii. Să rămânem alături de ea, ca să putem merge cu adevărat pe drumul vieții ”, a spus episcopul greco-catolic de Oradea, mulțumind la final PSS Böcskei László pentru prezență, pr. paroh Iulian Robu (OFMConv), călugărilor franciscani, Jandarmeriei de Oradea și tuturor  celor implicați în buna desfășurare a inițiativei.

A doua zi, în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, eparhul greco-catolic de Oradea a celebrat împreună cu un numeros sobor de preoți Sfânta Liturghie arhierească la Sanctuarul Eparhial de sărbătoarea hramului, la finalul căreia pelerinii au avut prilejul să obțină indulgența plenară. Pe întreg parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului, credincioșii au celebrat zilnic aici Paraclisul Maicii Domnului și au putut asculta catehezele susținute de pr. Alin Vara, pe care le regășiți la secțiunea Cateheze biblice a paginii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc” (Lc 11,27-28) a subliniat Preasfinția Sa cuvântul de învățătură adresat cu prilejul hramului, evocând modul în care sărbătoarea mariană propusă de Biserică încă din primele secole, a fost transmisă din generație în generație. Despre Adormirea Maicii Domnului și Ridicarea sa cu trupul la Cer, una dintre sărbătorile mariane cele mai celebrate în întreaga lume aflăm din textele Tradiției Bisericii și diferite izvoare apocrife precum un text în limba etiopiană datând din secolul al III-lea la care la care episcopul de Oradea a făcut referință, scrierile Sf. Efrem Sirul, ale lui Timotei al Ierusalimului,  textul Oblatione Beatae Virginis al Sf. Ioan Teologul sau Transitio al Sf. Iosif din Arimateea.

Nu se vorbește în Evanghelii despre această sărbătoare – a spus PS Virgil – pentru că acestea redau Cuvântul, iar centralitatea acestuia este Cristos Domnul. Maica Domnului nu și-a dorit niciodată să fie în centrul atenției. Evangheliștii spun că «Maria păstra toate în inima ei», dând dovadă de o discreție și o feminitate cu totul ieșite din comun, care exprimă ceea voia să spună Maria. (…) Inclusiv Tradiția face parte din această credință vie. Noi înșine, adunați astăzi aici, încercăm să le transmitem celor care vor veni după noi credința”.

Rememorând anii prigoanei comuniste (1948-1989), episcopul greco-catolic de Oradea a evidențiat modul în care preoții, călugării, călugărițele, episcopii martiri și credincioșii trăind singuri într-o celulă se rugau neîncetat rugăciunea Rozariului:

Ce tărie de credință! Ce forță de conștiință! Ce speranță desăvârșită! Alături de Sfânta Fecioară, ei au învins ca sfinți ai pușcăriilor, fiind convinși că trăiesc «o acoladă a istoriei pe care Domnul a deschis-o și tot El o va închide» (Cf. Card. Todea). «Fericiți cei care cred în Cuvântul lui Dumnezeu», ei au fost și sunt Fericiți, ridicați la treapta altarului de Sf. Părinte Papa Francisc. Ei au crezut, astăzi avem noi oare această credință? Credința Mariei, o copilă, la care a venit îngerul Gavril să îi destăinuie planul lui Dumnezeu. Acea copilă a crezut și a fost Maica Vieții. Astăzi, Maica Domnului se întoarce la Viață. Ai noștri au crezut și au văzut Viața, la fel ca toți ceilalți care au reușit să vadă cum credința este o realitate. Dumneavoastră sunteți dovada credinței lor!”, i-a asigurat PS Virgil pe toți pelerinii prezenți la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea, având un gând final pentru credincioșii din toată Eparhia care au prăznuit-o pe Sfânta Fecioară Maria:

Vă îndemn, în sărbătoarea Maicii Domnului, să transmiteți unii altora credința și speranța. Reușim aceasta doar dacă iubim cu adevărat, dacă acest Cuvânt al lui Dumnezeu devine pentru noi viață și iubire, pentru că El este iubirea Tatălui venită printre noi, pe care dorește să o transmitem mai departe fiecare dintre noi. Maica Domnului a adormit și s-a înălțat cu trupul și sufletul la Cer. Crezând și sperând că într-o zi și noi vom fi acolo, să transmitem acea iubire pe care ea ne-a lăsat-o alături de Mântuitorul nostru Isus Cristos!”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi