Duminică, 1 Decembrie 2019, a avut loc la Beiuș Concertul de Colinde – la Biserica Greco-Catolică „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș. A urmat festivităților civice din oraș la care a participat activ, de asemenea, și Biserica Greco-Catolică din Beiuș (prin enoriași membrii ai Corului municipal „Lira” și slujba religioasă oficiată de protopopul Zima Zorel).

Invitați speciali:
Ovidiu Lazar, alături de tineri talentați : Alexandru Cristea, Paula Popa, Matei Bene, Natalia Bendre, Georgiana Caba, Daria Haș, Corul „Enjoy Music”

Interpreți locali:
Corul bisericesc greco-catolic „Ioan Bușiția”, Corul beiușean „Beiusensis”, Grupul de copii al Oratoriului „Colț de Rai” cu tânăra Miriam Zima !

Organizatori și sponsori:
Parohia Greco-Catolică Beiuș și Asociația „Ave Miriam”, DSC al Consiliului Județean Bihor

Concertul face parte dintr-un complex de proiecte adiacente coordonate de Asociația „Ave Miriam” – proiectul: „În drum spre Viflaim”, respectiv de Parohia Greco-Catolică Beiuș – proiectul: „Cu toții spre Viflaim – în fraternitate și prin colind”. Acesta a fost un moment comun al acestor proiecte, când copii și tineri, alături de adulți și vârstnici au susținut un recital de colinde, respectiv au sărbătorit împreună și Ziua Națională.
Momentul comunitar s-a deschis cu salutul parohului local, părintelui protopop Zima Zorel, adresat mulțimii numeroase, urmând cuvântul părintelui Popa Paul care a descris proiectul „Enjoy Music”. Au fost prezenți alături de enoriașii bisericii și credincioși din alte parohii cu preoții lor, părinți ai copiiilor prezenți activi, parohii locali romano-catolic și cel reformat, un reprezentant al autorității de stat, deputatul Bogdan Gheorghe, cei ai autorităților locale, primarul Mlendea Petru și consilieri locali.
Concertul a debutat cu colinda Corului „Ioan Bușiția” cu dirijarea domnului Boldiș Zoltan, urmând a colinda copiii de la oratoriul „Colț de Rai” al Asociației „Ave Miriam” prin coordonarea de către prof. Zima Carmen. Momentul spiritual artistic al gazdelor s-a încheiat cu recitalul de colinde a tinerei Zima Miriam, participantă la activitățile habituale ale asociației sus-amintite.
În momentul următor au debutat invitații speciali cu tineri talentați : Alexandru Cristea, Paula Popa, Matei Bene, Natalia Bendre, Georgiana Caba, Daria Haș, formați în cadul proiectului „Enjoy Music” al Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea prin coordonarea tânărului artist Ovidiu Lazăr și a părintelui Popa Paul, responsabil cu acest departament. Recitalul spiritual-artistic al invitaților a fost foarte apreciat, mulțimea prezentă în biserică ascultând colindele cu atenție, plăcere și, chiar, lacrimi în ochi. Prezentarea lor a fost răsplătită cu multe aplauze și dulciuri din partea organizatorilor. Prin mărturia propriei experiențe, tânărul Alexandru Cristea a subliniat importanța educației creștine, a participării active și dăruite la activitățile comunitare și pastorale oferite de Biserică și de oratorii.
După acest moment spiritual marcat de mesajul suav și melodios al colindelor, a urmat un scurt moment artistic-național printr-un recital de cântece patriotice susținut de corul „Beiusensis”. Trecerea de la un moment la altul s-a făcut prin cuvintele parohului care a amintit importanța semnificației zilei. El a readus în inimile auditorului personalitatea cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a dat citire Declarației de Unire la 1 Decembrie 1918.
Toți cei prezenți au fost invitați să petreacă seara în continuare la o agapă frățească, în incinta oratoriului „Colț de Rai”.