”Fara a intra în domeniul politic propriu zis, si fara a uita niciodata ca misiunea ei este sa duca lumina si mântuirea lui Cristos la toti oamenii”, Biserica ”este convinsa ca numai o politica bazata pe principiile persoanei umane, binelui comun, solidaritatii si subsidiaritatii, va fi în masura sa construiasca o societate justa, pasnica si roditoare” sustin secretarii generali ai Conferintelor Episcopale din Europa, la încheierea reuniunii lor anuale desfasurata la Strasbourg de la 19 la 22 iunie.
Finalitatea întâlnirii din acest an – potrivit agentiei SIR – era sa ofere participantilor posibilitatea de a cunoaste mai bine functionarea Consiliului Europei, de a intra în dialog si a împartasi cu reprezentantii acestuia ”preocuparea comuna pentru binele spiritual, politic si social al persoanelor de pe continentul european”.
Organizata de Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Misiunea permanenta a Sfântului Scaun pe lânga Consiliului Europei, reuniunea a întrunit aproximativ 30 de secretari din diferite tari de pe Batrânul continent.
În cadrul întrevederilor cu responsabilii institutiilor europene au fost abordate, printre altele, initiativele Consiliului Europei din ultimii ani în legatura cu ”dimensiunea religioasa a dialogului intercultural”. În acest fel ”a fost recunoscuta nu doar importanta religiei dar si dimensiunea ei publica”.
Cu toate acestea – se citeste într-o nota de presa a CCEE – participantii si-au exprimat anumite retineri si preocupari. Astfel de întâlniri – se afirma – trebuie sa respecte întotdeauna identitatea religiilor, considerate nu doar ca «fapt istoric», dar mai ales ca experienta care determina întreaga traire a persoanei umane, de la inviolabilitatea constiintei pâna la importanta vietii sociale. Faptul ca religia – continua nota de presa – dobândeste o relevanta publica tot mai mare în viata si constiinta cetatenilor europeni si reprezinta un element fundamental de coeziune sociala, o dovedeste din plin si cresterea considerabila a recursurilor care ajung la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg – din subordinea Consiliului Europei – si care se refera la aspecte legate de dimensiunea religioasa.
Participantii la reuniunea secretarilor generali ai Conferintelor Episcopale din Europa au fost informati, în fine, cu privire la activitatea CCEE si la editia a doua a Zilelor Sociale Europene, care se vor desfasura la Madrid de la 18 la 21 septembrie 2014.

Text preluat de la pagina:
http://ro.radiovaticana.va/news/2014/06/24/episcopii_catolici_europeni_solicit%C4%83_politicienii_s%C4%83_redescopere/rom-808941
a site-ului Radio Vatican