De înălțarea Domnului noi trebuie să fim bucuroși precum apostolii și Sfânta Fecioară Maria, mărturisindu-L pe Domnul prin prin tot ceea ce facem, prin toată viața noastră”: este gândul Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, adresat la Sfânta Liturghie arhierească celebrată joi, 13 iunie 2024, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, alături de un sobor de preoți. Sfânta Liturghie a fost animată de elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, împreună profesorii și formatorii lor. Celebrată la patruzeci de zile de la Învierea Domnului, sărbătoarea Înălțării la Cer a fost în acest an prilej de o bucurie și mai mare, Biserica Catolică serbându-l în ziua de 13 iunie și pe Sfântul Anton de Padova. La finalul Sfintei Liturghii, PS Virgil a binecuvântat crinii și copiii prezenți în Catedrala Greco-Catolică orădeană, păstrând tradiția dedicată acestui mare sfânt franciscan (15 august 1195-13 iunie 1231) care a săvârșit nenumărate minuni, fiind venerat de creștinii din lumea întreagă.

Astăzi, în sărbătoarea Înălțării Domnului, cu sufletul și cu inima Îl vedem pe Domnul care se înalță la Cer. Trăim această bucurie asemeni apostolilor despre care Evanghelia zilei spune că «pe când îi binecuvânta, [Domnul] S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer.  Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare.  Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu» (Lc 24,36-53). Pornim și noi să vorbim prin viața noastră despre Isus Cristos care știm că s-a înălțat la Ceruri, de unde a venit, de la Tatăl. Simțind cum Isus s-a înălțat la Ceruri, noi să mergem mai departe, să fim buni și să Îl mărturisim!” – a subliniat eparhul de Oradea în cuvântul de învățătură, invitându-ne pe fiecare să trăim această bucurie zi de zi, prin timpul petrecut cu cei dragi, cu prietenii, la școală sau la serviciu, prin rugăciune și mai ales prin Sfânta Euharistie – când îl primim pe Domnul, care este cea mai mare bucurie:

Prin toate bucuriile voastre îl mărturisiți pe Domnul, Îl lăudați pe El. Totodată, bucuria o simțim atunci când o lăudăm pe Preacurata Fecioară Maria sau pe sfinții Bisericii – precum este astăzi Sfântul Anton de Padova – căruia ne rugăm și îi încredințăm toți bolnavii, copiii, toate familiile și pe toți cei dragi. Acestea sunt bucuriile sufletești, care sunt foarte importante și extrem de valoroase. Să știți să rămâneți cu acest gând: Cristos s-a înălțat!”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi