Primul modul al unui curs de formare a formatorilor pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, organizat de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania s-a desfășurat în perioada 26-28 noiembrie 2018, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni.

Cursul a fost sustinut de experti din Germania: Mons. Dr, Prof. Peter Schallenberg, director KSZ, Dr. Arnd Küppers, director adjunct KSZ si Mag. Theol. Lars Schäfers, cercetător asociat KSZ. Formatorii au abordat urmatoarele teme:„Justiție / Dreptate și iubire: Introducere în Doctrina Socială Catolică”, „Angajamentul personal și social: Iubirea în acțiune”, „Etica Doctrinei Sociale Catolice”, „Ecologia umana: justiția socială și față de mediu. Documentele suport pentru sesiunile de lucru, discuţii si analize pe text în grupuri au fost scrisorile enciclice papale: Deus caritas est, Caritas in veritate, Laudato si, Centesimus annus  si lucrarea DOCAT.

La curs au participat reprezentanți ai asociațiior Caritas diecezane/eparhiale din țară, Kolping Romania, Actiunea Catolică si Seviciul Maltez de Ajutor, precum si un reprezentant al Conferintei Episcopilor din Romînia și unul de la Universitatea Bucuresti. (Snagov). Din partea Caritas Eparhial Oradea a participat părintele Gavril Buboi, vicepreședinte.

Acest modul de fromare este primul dintr-o serie de patru si reprezinta una din componentele proiectului FOCUS – Program de pregătire spirituală în Doctrina Socială a Bisericii Catolice pentru laici și preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din România implicați în activități socio-caritabile, implementat in perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2020.