În timp ce Europa se pregătește pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, reprezentanți ai diferitelor Biserici de pe continent s-au reunit în perioada 15-17 mai 2024 în Grecia, la Salonic, pentru a sublinia rolul valorilor creștine în politica și societatea europeană în contextul unei secularizări tot mai mari. Conferința a fost organizată de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) în parteneriat cu Conferința Bisericilor Europene (CEC), Adunarea Interparlamentară pentru Ortodoxie, Sfânta Mitropolie a Salonicului și Școala de Teologie a Universității „Aristotel” din Salonic.
Potrivit COMECE, Conferința internațională din Grecia a inclus reflecții și dialoguri politice în așteptarea viitoarelor alegeri europen, în cadrul cărora participanții au explorat și examinat modalități creative de a promova valorile creștine în societățile și arenele politice europene, contribuind eficient la rezolvarea crizelor actuale care afectează pacea, creația, societatea și economia.
E.S. Mons. Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale ale UE, a subliniat rolul esențial de unificare al Bisericilor și a declarat că: „Bisericile au oportunitatea și responsabilitatea de a oferi societăților noastre speranța de a nu se pierde memoria rădăcinilor care dau viață valorilor care țin comunitățile noastre împreună”.
Pe aceeași linie, Arhiepiscopul Nikitas de Thyateira și Marea Britanie, președintele Conferinței Bisericilor Europene (CEC), a subliniat că: „Suntem uniți în spirit și susținem eforturile tuturor celor care aspiră să vadă valorile creștine în societatea europeană. Ideea de a șterge valorile, tradițiile și limbajul creștin înseamnă inevitabil ștergerea propriei noastre identități”.
Conferința a abordat și problema creșterii analfabetismului religios printre factorii de decizie politică. Participanții au discutat modalități prin care Bisericile pot revendica și proteja spațiul pentru credință ca element legitim în discursul politic european.
„Societățile noastre trăiesc într-o situație paradoxală culturală și morală – a spus Mons. Crociata. Pe de o parte, par să nu aibă dreptul de a recunoaște rădăcinile transcendente ale valorilor care stau la baza conviețuirii noastre; pe de altă parte, au nevoie de un etos comun pentru a menține un fel de unitate și coerență.”, s-a mai spus în Grecia.
Președintele COMECE a abordat și subiectul populismului și impactul său asupra vieții politice și sociale actuale din Europa: „Populismul se bazează pe o relație – sau presupusă relație – între guverne și popor fără niciun fel de mediere socială. În acest fel, guvernele ocupă întreg spațiul politic, în timp ce oamenii sunt lăsați la mila tuturor, într-o izolare perfectă, care astăzi are un nume precis: individualism”, a declarat Mons. Mariano Crociata.
Evenimentul a fost, de asemenea, ocazia de a fi semnată oficial declarația „Europa, fii tu însăți!” – adresată instituțiilor europene, candidaților la europarlamentare și partidelor politice, emis în luna martie a acestui an. Declarația poate fi consultată aici.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi