Dragi tineri, nu vă fie teamă să împărtăşiţi cu toţi speranţa şi bucuria Lui Cristos Înviat! Scânteia care s-a aprins în voi, păziţi-o, dar în acelaşi timp dăruiţi-o”: este un fragment din mesajul transmis în acest an de Papa Francisc tinerilor din întreaga lume, cu prilejul Zilei Mondiale a Tineretului, marcată la nivel diecezan sau eparhial pe 26 noiembrie a.c., în ultima duminică din calendarul liturgic latin. Mesajul a avut ca titlu citatul biblic: „Plini de bucurie în speranță” (Rom 12,12).

Un mesaj care, deloc întâmplător, ne-a dus cu gândul la experiența trăită cu o săptămână mai devreme, pe 18 noiembrie a.c., în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea. Aici, tineri de diferite confesiuni au sărbătorit un an de existență a grupului Glorious România, în cadrul concertului aniversar „Spre Dumnezeu prin muzică”. Glorious a dorit să marcheze această primă aniversare după un an de zile în care grupul s-a întâlnit lună de lună pentru a se ruga Lui Dumnezeu, prin muzică. La eveniment au luat parte tineri și familii de diferite confesiuni creștine, ecumenismul fiind una dintre valorile fondante ale grupului. Invitat special la concertul „Spre Dumnezeu prin muzică” a fost Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic”,  aflat sub bagheta maestrului prof. dr. Radu Ioan Mureșan.

Bucuria unei catedrale pline de tineri care s-au rugat prin muzică este greu de descris în cuvinte, rămâne însă ecoul unei trăiri personale care de fapt, a stat și  la baza inițiativei acestui grup. Cu o dorință mai veche purtată în suflet, inițiativa a prins contur anul trecut, în urma unui imbold profund trăit pe parcursul unui pelerinaj la Medjugorje, de tinerii Alina și Horia Marchiș. Întorși acasă, au fondat asociația „Spre Dumnezeu prin muzică”, din dorința de a aduce împreună tineri care iubesc muzica creștină și doresc să îl Preamărească pe Dumnezeu prin talentul lor. Prima seară de rugăciune a fost pe 4 noiembrie 2022 – o seară de adorație, urmată de întâlniri lunare în biserica „Sf. Gheorghe” a Seminarului Teologic „Sf. trei Ierarhi”: „Este o bucurie că aceste seri de rugăciune au atras tineri, prin muzică și adorație!”, subliniază pr. Bode Florin, administrator parohial al bisericii și preot spiritual al grupului, împreună cu Pr. Antoniu Suciu.

„Suntem recunoscători pentru acest an Glorious… Încă nu îmi vine să cred că am reușit să realizăm acest proiect pe care la care ne-am gândit încă din 2015 – spune Horia Marchiș. Nu îmi vine să cred că este implicată atât de multă lume care vine cu mult drag, de fiecare dată.  Toate aplauzele, toate felicitările , laudele, dorim să se îndrepte către Dumnezeu, pentru că El este promotorul acestui proiect, Cel care a făcut posibilă această adunare, acest proiect. Noi suntem doar niște instrumente în slujba lui și o facem cu bucurie. Pe viitor, îmi doresc să facem cât mai multe evenimente, să putem în continuare să fim promotori ai ecumenismului, să reușim să împrietenim cât mai mult tinerii de toate confesiunile. Ne-a bucurat foarte mult la concert prezența tinerilor și familiilor de diferite confesiuni creștine.”

Nu putem ţine speranţa creştină pentru noi, ca un sentiment frumos, pentru că este destinată tuturor” mai scris Papa Francisc în mesaj. În acest sens, melodii precum „Tatăl nostru”, „Fericire”, „Azi”, „Rugă”, „Toată inima”, „Nu-i nimeni ca Tine”, „Întind mâna mea”, „Flacăra”, „Te voi lăuda”, „Jesus Christ, You are my life”, „Binecuvântați sunt cei milostivi” (o adaptare a Imnului de la ZMT Cracovia), „Ave, aleasa inimii”, „Resucito” sau „Dumnezeu e tăria mea” – au putut fi cântate de publicul orădean prezent în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, într-un concert care a dorit să fie mai mult decât clasica formă „cor-public” și să-i implice pe toți cei prezenți. Printre aceștia, s-a numărat și PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei de Oradea, care și-a exprimat bucuria pentru tot ceea ce tinerii au reușit să facă prin muzică. Emoționat, a cântat împreună cu grupul Glorius fragmente din cele 15 melodii interpretate, printre care melodia Rugă de Corneliu Coposu:

„Anul acesta se împlinesc 75 de ani de când episcopii greco-catolici, împreună cu alți preoți și laici au fost arestați, iar Biserica Greco-Catolică a fost interzisă. Tot anul acesta, se împlinesc 150 de ani de la nașterea Sfinxului de Bădăcin, Iuliu Maniu, și 75 de ani de la moartea sa. Cu toate că grupul nostru este unul ecumenic, activitatea noastră se desfășoară în sânul acestei frumoase Biserici. Am primit ca moștenire suferința, martiriul unor sfinți și dorim să cântăm despre iertare, despre credință prin Ruga lui Corneliu Coposu – închis și el timp de 17 ani în închisorile comuniste.  Pentru a-și păstra luciditatea, coerența în gândire, Corneliu Coposu a scris poezii în perioada de detenție. A reușit, prin credință, să își aducă seninul, să ierte toate torturile și să scrie cu dragoste despre toate acestea”, a spus tânăra Ana-Maria Oros în introducerea acestei melodii. Interperală de Biroul de Presă EGCO, Ana-Maria și-a exprimat în numele tuturor tinerilor speranța pentru viitor: „Îi cerem lui Dumnezeu discernământ, ca să alegem cea mai bună formă de a ne ruga prin muzică și momentele cele mai potrivite”.

„Nu vă lăsaţi contagiaţi de indiferenţă şi de individualism: rămâneţi deschişi, ca nişte canale în care speranţa Lui Isus să poată curge şi să se poată răspândi în ambientele în care trăiţi.”

Tocmai pentru a răspunde acestei chemări universale a Bisericii adresate tinerilor, grupul Glorious aduce împreună suflete tinere din Oradea, Țimișoara, Șimleu Silvaniei. Deși doar o parte dintre membrii Glorious au studii muzicale avansate, pasiunea și talentul fiecăruia dintre ei duc muzica la un nivel de înaltă calitate. Concertul aniversar a fost o mare reușită, fiind susținut de soliștii: Horia Marchiș, Alina Marchiș, Ovidiu Lazăr, Cristina Borz, Pr. Antoniu Suciu, Alexandra Suciu, Monica Marinescu, Carmen Mladin, Alice Gripp, Antoniu Mărincean, Iulia Mărincean și Roxana Bode, împreună cu George Demian (chitară electrică, chitară acustica, solist vocal), Paul Mărincean (chitară acustică, solist vocal), Ana-Maria Oros (chitara acustică, solist vocal), Ovidiu Uvegheș la percuție, Marian Balint (pian și voce), Alexandra Ghilea (vioară), Alexandra Silaghi (flaut), Raluca Tomele (cajon). Este interesantă povestea multora dintre ei, care știau să cânte la un instrument și au reușit prin această inițiativă să șteargă praful așezat peste ani, regăsind curajul de a-și pune în slujba celorlalți talentul muzical. Toți invitații la concert au fost întâmpinați de o echipă primitoare, formată din alți membrii Glorious: Pr. Florin Bode, Alexandra Jurca, Sidonia Jurca și Sergiu Stan.

Tineri cu o mare dragoste pentru muzică și pentru Cuvânt, vă așteaptă cu sufletele deschise să vă alăturați lor, lună de lună, prin seri de rugăciune și adorație. Următoarea întâlnire este programată pentru 16 decembrie a.c., într-o locație care va fi comunicată cât de curând.

LA MULȚI ANI, Gloriouși, dragi tineri!

Cristos trăieşte. El este speranţa noastră şi cea mai frumoasă tinereţe din această lume!” (Papa Francisc)

Mihaela Caba-Madarasi