Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participat în aceste zile la adunarea plenară de toamnă a Comisiei Conferințelor Episcopale ale Comunității Europene (COMECE), desfășurată de la 8 la 10 noiembrie, la Bruxelles. Episcopul Eparhiei de Oradea a participat ca membru COMECE și delegat responsabil din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Subiectele aflate pe ordinea de zi la adunarea alenară COMECE au fost: situația actuală din Ucraina, din Țara Sfântă și alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Pe 8 noiembrie a.c., delegații Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană au celebrat în biserica „Notre-Dame des Victoires au Sablon” o Sfântă Liturghie pentru Europa și pentru pace în lume, în special în Ucraina și Țara Sfântă. Sfânta Liturghie a fost prezidată de mons. Mariano Crociata, președinte COMECE. Celebrarea euharistică a fost animată de Corala poloneză „Domino Cantes”.

Sfânta Liturghie pentru Europa, devenită deja o tradiție, a avut o semnificație deosebită prin intențiile de rugăciune oferite: „A ne ruga pentru Europa – a subliniat mons. Mariano Crociata în predică – înseamnă a însoți cu conștiința noastră de credincioși, în prezența lui Dumnezeu și în dialog cu El, lucrarea pe care o desfășoară instituțiile europene în favoarea națiunilor și popoarelor care o alcătuiesc. Și înseamnă, de asemenea, pentru noi, membrii COMECE, reconectarea tuturor activităților noastre la cea mai profundă motivație și cea mai adevărată sursă, începând cu adunarea plenară din aceste zile. Noi credem că Dumnezeu călăuzește soarta istoriei, dar suntem la fel de convinși că El o face cerându-ne să fim dispuși să acționăm, lăsându-ne călăuziți de lumina înțelepciunii și iubirii sale. Suntem chemați să fim operatori și martori ai iubirii Sale. (…)  Chemarea vieții, în care se află chemarea Domnului, este să ne autodepășim, să ne dedicăm celorlalți în promovarea unei umanități și a unei vieți bune pentru toți, care sunt apoi semn și anticipare a Împărăției Lui Dumnezeu.” – a mai spus președintele COMECE.

Adunarea plenară de la Bruxelles s-a deschis printr-un bilanț al situațiilor actualmente urgente din Europa și Orientul Mijlociu, precum și impactul pe care acestea îl au asupra societăților europene. La aproape doi ani de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, războiul nu oferă încă perspective. Acestuia, i s-a adăugat de la 7 octombrie 2023, atacul terorist al Hamas împotriva Israelului, urmat de un conflict care pune în pericol echilibrul întregii regiuni.

În prima zi de plen, a luat cuvântul și vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas, care a avut o discuție completă cu episcopii europeni pe probleme de geopolitică internațională, criza din Țara Sfântă și repercusiunile pe care aceasta le are în Europa în ceea ce priveşte tensiunile şi polarizările. În acest sens, în cuvântul de deschidere mons. Crociata a dat glas preocupărilor episcopilor UE, vorbind despre problema securității care „apare periodic în țările noastre, cu episoade tulburătoare de terorism”; dar și a „regurgitațiilor de antisemitism care se repetă mai ales în aceste împrejurări, precum și polarizarea pe care manifestațiile de stradă o denunță, pierzând din vedere complexitatea situațiilor și luarea în considerare a suferinței tuturor celor care suferă, nu doar unii dintre ei. Din acest motiv – a continuat președintele Comece – nu putem rămâne insensibili la sensul și efectele pozițiilor pe care UE le ia asupra conflictelor, alături de multe alte situații care se derulează sub ochii noștri”.

A doua zi a adunării plenare de toamnă COMECE a început cu un schimb fructuos cu vicepreședintele Parlamentului European, Pedro Silva Pereira. Sesiunea de dialog s-a concentrat pe probleme socio-economice, migrație și alegerile UE din 6-9 iunie 2024.„Este un moment în care marile provocări care se profilează – a spus mons. Crociata – pot deveni o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a renaște fiind mai unită, mai puternică și mai eficientă în raport cu așteptările de astăzi. Dar, din păcate, semnele nu par să meargă în această direcție”.

Reiterând cuvintele Papei Francisc de la Lisabona, de pe 2 august 2023, Președintele COMECE a subliniat că cetăţenii europeni merită un Parlament „înnoit şi regenerat şi din punct de vedere etic, după evenimentele care i-au pătat imaginea. Simțim responsabilitatea de a-i face pe oameni să simtă cât de important este să participe și să-i facem să simtă aceasta frații noștri episcopi și credincioșii noștri. Dincolo de conținuturi, care sunt cu siguranță importante, cred că puțini ca și noi – mă refer la episcopi și biserici – au posibilitatea de a promova interesul general pentru o Europă unită nu în folosul cuiva sau al unei părți, ci pentru binele comun al tuturor popoarelor și țărilor noastre”.

În cele trei zile de reuniuni de la Bruxelles, episcopii europeni au avut ocazia să dialogheze cu Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, PF Sviatoslav Ševčuk, care a oferit o contribuție importantă: „Suntem un stat tânăr, dar o națiune europeană străveche, cu o identitate europeană”, a spus Preafericitul Ševčuk.

În direct din Țara Sfântă, Patriarhul Latin de Ierusalim, Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, a intrat în direct cu episcopii UE, aducând la cunoștință despre violența în curs din Orientul Apropiat, îndemnând să nu se cadă în lupta narațiunilor sau a unei viziuni simpliste asupra conflictului. În acest sens, comunitățile creștine sunt chemate să fie făcătoare de pace în această sfâșietoare situație.

Adunarea plenară de toamnă de la Bruxelles a fost ocazia ca episcopii europeni să își exprime deplina solidaritate față de suferința credincioșilor, dar și de „a reitera respingerea terorismului ca metodă de luptă politică, condamnând orice formă de încălcare a dreptului internațional, de respect pentru frontiere și pentru demnitatea și intangibilitatea fiecărei națiuni” – spune mons. Mariano Crociata. Delegații episcopali ai Conferințelor Episcopale Europene sunt îngrijorați în special de victimele violenței – în special de civili, copii, femei, bătrâni –  și viața multor familii, bulversate din cauza suferinței imense a răniților și strămutaților: „În măsura în care putem – asigură episcopii UE – ne angajăm să sprijinim cauza justiției și drepturile indivizilor, precum și ale comunităților locale și naționale”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi