Duminică, 6 august 2023, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie de încheiere a Zilei mondiale a tinerilor de la Lisabona și a invitat tinerii să vină în 2025 la Roma pentru Jubileul tinerilor, iar în 2027, la Seul, pentru următoarea Zi mondială a tinerilor. Au luat parte la Sfânta Liturghie aproximativ 1,5 milioane de tineri din 200 de țări de pe toate continentele. Din România, au participat doi episcopi greco-catolici și doi romano-catolici, alături de 400 de tineri.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
6 august 2024 – Vatican News. ”Dau întâlnire tinerilor din lumea întreagă în 2025 la Roma, ca să celebrăm împreună Jubileul tinerilor! Vă aștept în 2025 ca să sărbătorim împreună Jubileul tinerilor. Iar următoarea Zi mondială a tinerilor va avea loc în Asia, va fi în Coreea de Sud, la Seul, în 2027”: a spus papa Francisc la finalul Sfintei Liturghii pe care a prezidat-o duminică, 6 august 2023, la Lisabona, cu ocazia încheierii celei de-a 37-a Zile mondiale a tinerilor, găzduită de Portugalia.

Autoritățile de la Lisabona au comunicat că la Sfânta Liturghie prezidată duminică de papa Francisc au luat parte aproximativ 1,5 milioane de persoane, din care 700 de episcopi și 10 mii de preoți. Din România, potrivit Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului, au luat parte peste 400 de tineri pelerini. Dintre aceștia, 380 s-au înscris prin intermediul diecezelor şi al eparhiilor, iar ceilalţi prin diferite grupuri independente. La aceştia se adaugă şapte voluntari români, care şi-au oferit disponibilitatea şi slujirea pentru a contribui la buna desfăşurare a evenimentelor din Lisabona. Tinerii pelerini au fost însoţiţi de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea şi preşedinte al Comisiei pentru Laici din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, PS József-Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timişoara, PS Claudiu Lucian Pop, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea.

Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, un cuvânt a răsunat de atâtea ori în aceste zile: mulțumesc sau mai bine zis, obrigado [în portugheză – n.r.]. Este frumos ceea ce ne-a spus adineaori patriarhul de Lisabona, faptul că termenul obrigado nu exprimă numai gratitudine pentru cele primite, dar și dorința de a răspunde la binele primit. Cu toții, la acest eveniment de har, am primit și acum Domnul ne face să simțim nevoia, întorcându-ne acasă, de a împărtăși și de a dărui la rândul nostru, mărturisind cu bucurie gratuitatea lui Dumnezeu, ceea ce Dumnezeu a depus în inimă”.

Papa și-a exprimat dorința ca, înainte de a da drumul mulțimii de tineri, să spună la rândul său un mulțumesc, mai întâi de toate cardinalului Clemente și, împreună cu el, întregii Bisericii și întregului popor portughez, pornind de la președintele acestuia, care a însoțit toate evenimentele cuprinse în agenda călătoriei apostolice din aceste zile, precum și diverselor instituții naționale și locale pentru susținerea și asistența lor. Papa a mulțumit, de asemenea, episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și laicilor, dar și Lisabonei, despre care a spus că va rămâne în memoria acestor tineri drept ”casă de fraternitate” și ”oraș al viselor”. Pontiful a mulțumit, apoi, cardinalului Farrell, prefect al Departamentului pentru laici, familie și viață, celor care au pregătit manifestările din aceste zile și celor care ”le-au însoțit cu rugăciunea lor”. Gratitudinea papei s-a extins la voluntari, pentru ”marele serviciu desfășurat” în aceste zile și, în mod special, față de ”cei care au vegheat de Sus asupra Zilei mondiale a tineretului, adică Sfinților patroni ai evenimentului”, mai ales Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a dat viață Zilelor mondiale ale tineretului.

Desigur, o Zi mondială a tinerilor fără tineri ar fi lipsită de sens, iar mulțumirea papei a mers dincolo de limitele obișnuite.

Papa Francisc:Obrigado vă spun vouă, tuturor, dragi tineri! Dumnezeu vede tot binele care sunteți voi, El singur cunoaște ceea ce a semănat în inimile voastre. Voi plecați de aici cu ceea ce Dumnezeu a semănat în inimă. Păstrați-o cu grijă și faceți-o să crească. Aș vrea să vă transmit o recomandare: depuneți în memorie, fixați în minte și în inimă momentele cele mai frumoase pentru ca în acest fel, atunci când va sosi un inevitabil moment de oboseală și de descurajare, poate chiar ispita de a vă opri pe cale sau de a vă închide în voi înșivă, să revigorați cu amintirea experiențele și harul acestor zile. Pentru că, nu uitați niciodată, aceasta este realitatea, aceasta sunteți voi: sfântul popor al lui Dumnezeu care merge în bucuria Evangheliei!”.

Papa a transmis, de asemenea, un salut către tinerii care nu au reușit să fie la Lisabona, dar care au participat la inițiativele organizate în țările lor de Conferințele episcopale și diecezele locale, precum frații și surorile din regiunea sub-sahariană Tangeri. Afecțiunea și rugăciunea papei i-au cuprins, totodată, pe cei care nu au reușit să meargă la Lisabona din cauza conflictelor și a războaielor.

Papa Francisc: ”În lume sunt atât de multe războaie, sunt multe conflicte. Gândindu-mă la acest continent, simt o mare durere pentru scumpa Ucraină, care continuă să sufere mult. Prieteni, îngăduiți-mi și mie, care de acum sunt bătrân, să împărtășesc cu voi, tinerii, un vis pe care îl am în mine: este visul păcii, visul tinerilor care se roagă pentru pace, care trăiesc în pace și construiesc un viitor de pace. Prin [rugăciunea] Angelus să punem în mâinile Mariei, regina păcii, viitorul omenirii”.

O ultimă mulțumire a fost transmisă de papa Francisc față de cei care reprezintă ”rădăcinile noastre”, altfel spus, către bunicii care ne-au transmis credința și orizontul unei vieți. ”Întorcându-vă acasă”, a spus papa tinerilor de la Lisabona, ”continuați să vă rugați pentru pace. Voi sunteți un semn de pace pentru lume, o mărturie a felului în care diversele naționalități, limbi și istorii pot să unească în loc să dezbine. Sunteți speranța unei lumi diferite”.

Apoi, așteptatul anunț cu privire la întâlnirile mondiale ale tinerilor din viitorul apropiat.

Papa Francisc: ”Mai înainte de a vă spune locul celei de-a 40-a ZMT, vă adresez o invitație. Dau întâlnire tinerilor din lumea întreagă în 2025 la Roma ca să celebrăm împreună Jubileul tinerilor. Vă aștept în 2025 ca să sărbătorim împreună Jubileul tinerilor. Iar următoarea Zi mondială a tineretului va avea loc în Asia, va fi în Coreea de Sud, la Seul! În acest fel, în 2027, de la granița occidentală a Europei se va transfera în Extremul Orient. Este un frumos semn al universalității Bisericii și al visului de unitate pentru care voi sunteți martori”.

O ultimă mulțumire a fost adresată, apoi, către ”două persoane speciale, protagonistele principale ale acestei întâlniri. Au fost cu noi aici, dar sunt întotdeauna cu noi, nu pierd din vedere viețile noastre, iubesc viețile noastre ca nimeni altcineva: obrigado Ție, Doamne Isuse, obrigado Ție, Maica noastră, Marie!”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut un apel la rugăciune și solidaritate cu victimele aluviunilor care au avut loc în regiunea Racha, din Georgia, spunând că însoțește cu rugăciunea sa rudele celor care și-au pierdut viața și cerând ajutorul Fecioarei Sfinte asupra celor îndurerați și a celor care au sărit în ajutor. ”Îl însoțesc și sunt aproape de fratele meu, patriarhul Ilie al II-lea”, a spus papa Francisc.

Primiți la final binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la Sfânta Liturghie de încheiere a Zilei mondiale a tinerilor de la Lisabona, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

***

Duminică, la ora 16.30, papa a avut o întâlnire cu voluntarii ZMT de la Lisabona, în apropiere de “Passeio marítimo“, de la Algés. La ora 17.50 este programată ceremonia de rămas bun, la baza aeriană Figo Maduro din Lisabona și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută pentru ora locală 22.15 pe aeroportul internațional ”Leonardo da Vinci”.

Sursa: vaticannews.va