Europa are un viitor dacă este cu adevărat o uniune și nu se reducere la țări cu caracteristicile lor respective. Provocarea este tocmai aceasta: unitate în diversitate. Și este posibil dacă există o inspirație puternică; altfel, prevalează aparatul, prevalează paradigma tehnocratică, dar nu este fructuoasă, pentru că nu entuziasmează oamenii, nu atrage noile generații, nu implică forțele vii ale societății în construcția unui proiect comun.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 23 martie 2023. Astfel a evidențiat papa Francisc în discursul adresat joi, 23 martie a.c., participanților la Adunarea plenară a Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE). Întâlnirea a avut loc în Sala Consistoriului, din Palatul Apostolic. Informăm că, din data de 22 martie, mons, Mariano Crociata este noul președinte al COMECE.

Cu privire la unitate, punctul central al discursului, pontiful a spus că „este esențial să clarificăm faptul că unitatea europeană nu poate fi o unitate uniformă, omogenizatoare, ci, dimpotrivă, trebuie să fie o unitate care respectă și valorifică particularitățile, caracteristicile specifice ale popoarelor și culturilor care o compun”. „Gândiți-vă” – a spus –  „la părinții fondatori: aceștia aparțineau unor țări și culturi diferite: De Gasperi și Spinelli din Italia, Monnet și Schuman din Franța, Adenauer din Germania, Spaak din Belgia, Beck din Luxemburg, pentru a-i numi pe cei mai importanți. Bogăția Europei constă în convergența diferitelor surse de gândire și experiențe istorice. Ca un râu, ea trăiește din afluenții săi. Dacă afluenții sunt slăbiți sau blocați, întregul râu are de suferit și își pierde din forță. Originalitatea afluenților. Respectați acest lucru: originalitatea fiecărei țări.”

Cu referire la importanța inspirației creștine, Sfântul Părinte a amintit rolul fundamental pe care aceasta l-a avut „în inimile și mințile bărbaților și femeilor care au început această întreprindere”.  „Astăzi ” – a continuat – „s-au schimbat multe, desigur, dar este încă adevărat că bărbații și femeile sunt cei care fac diferența. Prin urmare, prima sarcină a Bisericii în acest domeniu este de a forma oameni care, citind semnele vremurilor, să știe cum să interpreteze proiectul Europei în istoria de astăzi”.

Oprindu-se asupra păcii, cel de-al doilea punct central al discursului, pontiful a spus că istoria de astăzi „are nevoie de bărbați și femei animați de visul unei Europe unite în slujba păcii”. „După cel de-al Doilea Război Mondial, Europa a cunoscut cea mai lungă perioadă de pace din istoria sa. Cu toate acestea, mai multe războaie s-au succedat în întreaga lume. În ultimele decenii, unele războaie s-au prelungit ani de zile, până în prezent, încât se poate vorbi acum de un al treilea război mondial. Războiul din Ucraina este aproape și a zdruncinat pacea europeană. Națiunile vecine au făcut tot posibilul pentru a-i primi pe refugiați; toate popoarele europene participă la efortul de solidaritate cu poporul ucrainean. Acest răspuns coral la nivel de caritate ar trebui să fie dublat –  dar este clar că acest lucru nu este nici ușor, nici evident – de un angajament plin de coeziune pentru pace” – a evidențiat pontiful.

„Dar” – a continuat – „acest lucru nu este suficient. Este nevoie și de profeție, de previziune, de creativitate pentru a promova cauza păcii. În acest șantier este nevoie atât de arhitecți, cât și de meșteri; dar aș spune că adevăratul constructor al păcii trebuie să fie atât arhitect, cât și meșter.  Doresc acest lucru și pentru fiecare dintre voi, știind foarte bine că fiecare dintre voi are propriile carisme personale, care contribuie, alături de carismele celorlalți, la opera comună.”

Succesiv întâlnirii cu episcopii COMECE, Sfântul Părinte a acordat o audiență participanților la Conferința promovată de Academia Alfonsiană, în Sala Clementină, din Palatul Apostolic. De asemenea, la ora 12, a avut loc, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, audiența acordată de papa Francisc participanților la cursul despre Forumul intern, promovat de Penitențieria Apostolică.

Tot joi, papa Francisc l-a primit în audiență pe cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Departamentului pentru Cauzele Sfinților și pe cardinalul Luis Francisco Ladaria Ferrer, Prefect al Departamentului pentru Doctrina Credinței. De asemenea, pontiful s-a întâlnit cu profesorul Jerry Pillay, secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Sursa: vaticannews.va