În prima zi a călătoriei sale apostolice în R. D. Congo, marți 31 ianuarie 2023, papa Francisc a lansat un vibrant apel la încetarea noului colonialism care vede în Africa doar o mină de exploatat. Apelul Suveranului Pontif a oferit directorului nostru editorial Andrea Tornielli ocazia unei reflecții despre demnitatea unui continent care este mai mult jefuit decât respectat.

1 februarie 2023 – Vatican News. ”Strigătul papei împotriva noului colonialism” este titlul editorialului semnat de Andrea Tornielli, directorul nostru editorial, după primul discurs al papei Francisc în R. D. Congo, prezentat marți, 31 ianuarie a.c., în fața autorităților țării la Palatul Națiunii din Kinshasa.

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru editorialul lui Andrea Tornielli, aflat în delegația oficială care îl însoțește pe Sfântul Părinte în cele două țări africane:

 

Strigătul papei împotriva noului colonialism
de Andrea Tornielli

O țară ”imensă și plină de viață, al doilea plămân al planetei după Amazonia în virtutea întinderii pădurii sale tropicale, care este jefuită cu lăcomie. O țară cu imense resurse naturale, dar ”lovită de violență ca de un pumn în stomac”, care ”pare de mult timp fără respirație”.

După ce a fost primit de mii de persoane de orice vârstă, care s-au îmbulzit pe drumul de la aeroportul N’djili până în centrul metropolei Kinshasa, papa Francisc a lansat primul său mesaj către Republica Democratică Congo și toată Africa. În grădina Palatului Națiunii, așezat alături de președintele Felix Tshisekedi Tshilombo, Succesorul lui Petru a rostit cuvinte de susținere a congolezilor care rezistă la tentativele de fragmentare a țării marcată de violență și a amintit încă o dată exploatarea la care este supus Congo și, în general, întregul continent african.

”După cel de natură politică”, a afirmat Francisc, ”s-a dezlănțuit un colonialism economic, la fel de înrobitor”. Este un colonialism mai subtil și mai puțin vizibil, care golește de libertate și autodeterminare popoarele africane. În acest fel, a adăugat papa, în Congo ”s-a ajuns la paradoxul că roadele pământului său” au făcut ca țara să fie ”străină” chiar pentru locuitorii ei. Pentru că ”veninul lăcomiei a făcut ca diamantele ei să fi însângerate. Este o dramă în fața căreia lumea mai avansată economic își închide deseori ochii, urechile și gura”.

Francisc a vrut să vină până aici pentru a îmbrățișa acest popor încercat de conflicte și de sărăcie pentru a face în așa fel încât să ne deschidem ochii, urechile și gura, amintindu-ne de conflictele uitate care compun bucățile din ce în ce mai mari ale celui de-al Treilea Război Mondial și efectele unui sistem economico-financiar care ”ucide” pentru că în centru nu a pus omul, ci banul, ca pe o divinitate. ”Această țară și acest continent”, a mai spus papa în primul său discurs de la Kinshasa, ”merită să fie respectate și ascultate, merită spațiu și atenție: luați mâinile de pe Republica Democratică Congo, luați mâinile de pe Africa! Ajunge cu sufocarea Africii: nu este o mină de exploatat sau un sol de jefuit!”.

***
Pontiful a ajuns marți, 31 ianuarie a.c., la Kinshasa pentru o călătorie apostolică de cinci zile în R. D. Congo și Sudanul de Sud.

Sursa: vaticannews.va