În mod semnificativ, cuvântul de salut adresat papei Francisc a fost rostit de unul din cei care a beneficiat de acest serviciu, părintele Robert, care – a remarcat papa în scurtul său discurs – nu-și putea imagina că într-o zi avea să vină la Roma ca să conducă această asociație. Este una din surprizele lui Dumnezeu, a subliniat Sfântul Părinte, dar ”Dumnezeu vrea să aibă nevoie de solidaritatea noastră”.
Revenind la intuiția inițială a preotului misionar italian Carlo Muratore, papa a scos în evidență faptul că el a înființat acest serviciu pentru că ”în experiența sa misionară, și-a dat seama că o parte esențială a evanghelizării și a promovării umane este educația. Erau anii în care Paul al VI-lea a scris enciclica Populorum progressio, indicând în mod clar că dezvoltare este calea păcii. Nu poate să existe dezvoltare umană integrală fără educație. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru zelul apostolic al părintelui Carlo, pentru inima sa mare și mintea sa deschisă, precum și succesorului său, părintele Aldo Martini, care a condus Opera timp de douăzeci de ani, receptând solicitările care veneau din realitatea istorică și din magisteriul Bisericii”. Pontiful și-a extins gratitudinea față de nenumărații colaboratori, voluntari și susținători care, în decursul celor 50 de ani, au permis Operei de promovare a alfabetizării în lume să realizeze și să ducă mai departe mii de proiecte și adopții la distanță în peste optzeci de țări.
Papa Francisc a reluat, apoi, apelul enciclicei Populorum progressio, papa a remarcat că acesta este în continuare actual și că, din păcate, mesajul acesteia – ca și în cazul enciclicei Pacem in terris a Sfântului Ioan al XXIII-lea – nu a fost receptat. Desigur, a recunoscut papa, ”mulți și-a exprimat consensul cu vorbele, dar în fapte, modelul de dezvoltare nu s-a schimbat, cel puțin până astăzi. Ceea ce înseamnă că, în ciuda numeroaselor și generoaselor opere de solidaritate realizate la nivel civil și bisericesc, cauzele subdezvoltării nu au fost eliminate. Munca voastră urmărește întocmai să elimine una din cauzele subdezvoltării, care este chiar analfabetismul. După cum scria Paul al VI-lea, educația de bază este primul obiectiv al unui plan de dezvoltare. În realitate, foamea de instrucțiune nu este mai puțin deprimantă decât foamea de alimente (PP, nr. 35)”.
”Acum”, a mărturisit papa Francisc, ”aș vrea să vă spun că visul enciclicei Populorum progressio este același pe care îl are enciclica Fratelli tutti. Este visul Bisericii sau, mai bine zis, visul lui Dumnezeu care vrea o lume în care toți să poată trăi ca frații și surorile în deplină demnitate. Vă mulțumesc pentru că, prin efortul vostru de zi cu zi, cooperați la realizarea acestui vis de fraternitate și de prietenie socială care nu se limitează la cuvinte (Fratelli tutti, nr. 6). Atunci când voi, în colaborare cu numeroșii misionari și misionare care lucrează pe teren, studiați și realizați un proiect educativ, de susținere școlară sau de adopție la distanță, contribuiți la nașterea unei lumi deschise (ibid., 78) în care toți să fie însoțiți în parcursul vieții lor, nu doar pentru a răspunde la necesitățile primare, dar pentru ca să poată oferi ceea ce au mai bun în ei (ibid., 110)”.
La finalul discursului, papa a încurajat voluntarii Operei de promovare a alfabetizării în lume să meargă mai departe și ”să țină sus calitatea activității” lor, alimentând-o în continuu ”cu seva Evangheliei pentru ca Duhul Sfânt să țină vie inspirația, motivațiile și stilul angajării” lor.
Sursa: vaticannews.va