Preoții trebuie să tindă spre o relație puternică cu Cristos, începând din seminar, pentru a putea fi călăuzele în credință de care societatea de-creștinată de astăzi are nevoie, a spus Papa Francisc luni, 9 decembrie. Adresându-se seminariștilor și preoților din nordul Italiei, Pontiful a spus: „Cei care sunt mai expuși la vântul rece al incertitudinii sau al indiferenței religioase au nevoie să găsească în persoana preotului acea credință robustă care este ca o făclie în noapte și ca o stâncă de care să se alipească.”

Cum pot preoții să aibă o astfel de credință puternică? Folosindu-se de formarea asigurată în seminar: „Sunt anii cei mai favorabili pentru a învăța să ‘se stea cu El’ (Isus), gustând cu uimire harul de a fi discipolii Săi, a învăța să îl asculte, să contemple fața Sa… Aici experiența tăcerii și a rugăciunii este fundamentală: acolo, rămânând în prezența sa, discipolul poate să îl cunoască pe Învățător, așa cum este cunoscut de El.” Și a completat imediat: „Dar este esențială și întâlnirea cu Isus în fața și în trupul săracilor. Și aceasta este parte integrantă a formării spirituale a seminaristului.”

Desigur, timpul din seminar este și un timp al studiului, parte a unui „itinerar care tinde la educarea unei credințe vii, a unei credințe conștiente, chemate să devină credința păstorului”, „un instrument privilegiat al unei cunoașteri sapiențiale și științifice, capabil să asigure temelii solide întregului edificiu al formării viitorilor preoți”. Profesorii și seminariștii prezenți luni la audiența cu Papa au venit de la Seminarul Pontifical Regional Flaminio, înființată de Sfântul Papă Pius al X-lea. Ei au venit însoțiți de Cardinalului Matteo Zuppi și de Mons. Luigi Bettazzi, Episcop emerit – „care este aproape de aceeași vârstă cu Seminarul”, a exclamat Papa.

Spre finalul discursului, Pontiful a subliniat patru „apropieri”: „A fi aproape de Dumnezeu în rugăciune, am spus, se începe din Seminar. A fi aproape de Episcop, mereu aproape de Episcop: fără Episcop Biserica nu merge, fără Episcop preotul poate să fie un lider, dar nu va fi preot. A treia apropiere: a fi aproape de preoțime, între voi. Acesta este un lucru care pe mine mă face să sufăr, când văd preoțimi fragmentate, unde sunt unul împotriva altuia, sau toți respectuoși, dar după aceea bârfesc unul despre altul. […] Și a patra apropiere: apropierea de poporul lui Dumnezeu. Vă rog, nu uitați de unde veniți. […] Dacă lipsește una dintre acestea, preotul nu funcționează și va aluneca, lent, în pervertirea clericalismului sau în atitudini de rigiditate.”

Amintind de sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, Papa a invocat ajutorul Mariei: „cea care a fost mereu unită cu Isus de la zămislire până la moartea pe cruce să vă ajute să descoperiți în fiecare zi ‘comoara’, ‘mărgăritarul prețios’ care este Cristos și Împărăția Sa, și să deveniți vestitori bucuroși ai Evangheliei sale. Seminarul este și timpul în care este primită Maria ca Mamă în propria casă, în propria viață, ca apostolul Ioan. Ea să vă însoțească. Binecuvântez drumul vostru, cu mijlocirea Sfântului Papă Pius al X-lea. Mă rog pentru voi. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.”

Știre preluată de pe site-ul: www.catholica.ro