În contextul în care creștinii marchează Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în perioada 18-25 ianuarie, Cardinalul Kurt Koch a amintit importanța la a face bine și a promova dreptatea. Tema pentru ediția din acest an a Săptămânii de rugăciune este „Faceți binele; căutați dreptatea”. Aceasta a fost aleasă de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în Statele Unite, și a fost preluată din primul capitol al cărții lui Isaia.
Reflectând asupra temei într-un interviu acordat lui Mario Galgano de la Vatican News, Cardinalul Koch a remarcat că faptele bune și dreptatea sunt într-adevăr strâns legate. „Fundamentul oricărui ecumenism este rugăciunea pentru unitate. Nu putem face un lucru mai bun decât să ne rugăm pentru unitate, pentru că oamenii singuri nu pot realiza unitatea.” Prefectul Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor a amintit invitația repetată a Papei Francisc adresată creștinilor: „să meargă împreună, să se roage împreună și să lucreze împreună”. Aceste trei elemente, a spus Cardinalul Koch, îi pot ajuta pe creștini să redescopere dreptatea între noi înșine și între comunitățile Bisericii.
De asemenea, a subliniat că unitatea este „întotdeauna un dar al Duhului Sfânt, iar rugăciunea ne oferă cea mai bună pregătire pentru a primi acest dar”. Cu toate acestea, a adăugat Cardinalul Koch, ființele umane excelează în promovarea diviziunii, așa cum arată războiul din Ucraina. Cardinalul de origine elvețiană, în vârstă de 72 de ani, a deplâns faptul că „creștinii ucid alți creștini, iar ortodocșii ucid alți ortodocși”. Religia, a spus el, trebuie, prin urmare, să facă parte din soluție, deschizând o ușă pentru dialog. „Dialogul este singura cale de a găsi pacea, dar fundamentul păcii este dreptatea.” Cardinalul Koch a amintit că un alt pasaj din profetul Isaia notează că „Pacea este rodul dreptății”.
Amintindu-l pe Papa Benedict al XVI-lea, care a murit la 31 decembrie 2022, Cardinalul Koch a spus că regretatul Papă a lucrat cu dedicate la a promova unitatea între creștini, atât cu creștinii ortodocși, cât și cu cei protestanți. A amintit declarația comună privind doctrina justificării, semnată la Habsburg în 1999, la care a contribuit în mare măsură Cardinalul de atunci Joseph Ratzinger. „Conceptul său de ecumenism era că unitatea nu este un concept eclezial-politic, ci mai degrabă un concept de credință. Fundamentul ecumenismului este credința pe care fiecare membru al trupului lui Cristos o primește la Botez.” Cardinalul Koch a concluzionat observând că viziunea Papei Benedict al XVI-lea asupra ecumenismului era centrată în mod esențial pe Cristos. „Putem regăsi unitatea în credința în Isus Cristos”, a spus el.
Sursa: catholica.ro