Sfântul Părinte și-a exprimat, într-o telegramă de condoleanțe, profunda întristare pentru decesul Reginei Elisabeta a II-a și transmis sincere condoleanțe Regelui Charles al III-lea, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit și al Commonwealth-ului.
Pontiful se alătură celor care deplâng moartea Reginei Elisabeta a II-a și asigură de rugăciunile sale pentru odihna veșnică a regretatei suverane. Totodată, Sfântul Părinte aduce un omagiu ‚vieții sale de serviciu neobosit pentru binele națiunii și al Commonwealth-ului, exemplului său de devotament față de datorie, mărturiei sale ferme de credință în Isus Cristos și speranței statornice în promisiunile sale”.
„Încredințând sufletul ei nobil bunătății milostive a Tatălui nostru ceresc”, pontiful îl asigură pe Regele Charles al III-lea de rugăciuni, pentru ca Dumnezeu Atotputernic să-l susțină cu harul Său în îndeplinirea „înaltelor responsabilități de Rege”.
Papa Francisc invocă asupra noului suveran și asupra tuturor acelora care prețuiesc memoria Reginei Elisabeta a II-a abundente binecuvântări divine.
Elisabeta a II-a și prietenia cu Papii
Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost primită de mai multe ori de Suveranii Pontifi la Vatican
Cel mai longeviv monarh britanic din istorie, Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu patru pontifi în calitate de regină și cinci în timpul lungii sale vieți. Născută în 1926, Elisabeta Alexandra Maria a urcat pe tron în 1953, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea. A venit pentru prima dată la Vatican în 1951, cu titlul de Prințesa Elisabeta, în timpul pontificatului Papei Pius al XII-lea.
Regină la vârsta de 25 de ani, a fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey. În calitate de regină, a fost martora unor schimbări importante care au inclus transformarea treptată a Imperiului Britanic în Commonwealth.
În 1961, împreună cu prințul consort Philip, duce de Edinburgh, cu care se căsătorise în 1947, a mers în vizită la Papa Ioan al XXIII-lea pentru o audiență. “Prezența sa la Vatican încununează în modul cel mai fericit seria de manifestări de prietenie care au marcat relațiile dintre Regatul Unit și Sfântul Scaun” – a spus Papa Roncalli cu acea ocazie.
Regina Elisabeta a II-a și Ioan Paul al II-lea
În 1980, Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea . „Ioan al XXIII-lea”, a amintit Papa Wojtyła referindu-se la întâlnirea din 1961, „a vorbit despre marea simplitate și demnitate cu care Majestatea Voastră poartă greutatea numeroaselor responsabilități. Două decenii mai târziu, aceste remarci sunt încă foarte potrivite și este evident că responsabilitățile care vă revin nu s-au diminuat deloc”.
Doi ani mai târziu, în 1982, Papa Ioan Paul al II-lea avea să facă o vizită pastorală în Marea Britanie, într-un moment de mare tensiune din cauza situației din Insulele Falkland, insulele cunoscute în Argentina sub numele de Las Malvinas. „Vizita mea”, a spus Papa Wojtyla, „are loc într-un moment de tensiune și angoasă, un moment în care atenția lumii a fost concentrată asupra situației delicate a conflictului din Atlanticul de Sud. (…) Această situație tragică m-a îngrijorat foarte mult și am cerut în mod repetat catolicilor din întreaga lume și tuturor oamenilor de bunăvoință să mi se alăture în rugăciune pentru o soluție justă și pașnică”.
Succesiv, în octombrie 2000, regina a mers din nou la Vatican, pentru a treia întâlnire cu Ioan Paul al II-lea. În discursul său, Sfântul Părinte s-a referit nu doar la Europa ci s-a axat pe problemele lumii, pe necesitatea reducerii datoriilor pentru țările cele mai sărace și a avut cuvinte de recunoștință față de suverana Regatului Unit. „Majestate, timp de mulți ani și în vremuri de mari schimbări ați condus cu o demnitate și un simț al datoriei care au edificat milioane de oameni din întreaga lume”.
Întâlnirea cu Benedict al XVI-lea
2010 a fost anul călătoriei apostolice a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie. Cu acel prilej a avut loc beatificarea cardinalului John Henry Newman, în prezent sfânt. Benedict al XVI-lea s-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a la Edinburgh, în Scoția, În 2012, cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei, Benedict al XVI-lea i-a adresat cele mai calde felicitări. „Ați oferit propriilor cetățeni și întregii lumi”, a scris pontiful într-un mesaj, „un exemplu inspirat de devotament față de datorie și față de angajamentul în susținerea principiilor de libertate, justiție și democrație, în conformitate cu o viziune nobilă a rolului unui monarh creștin”.
Elisabeta a II-a și Papa Francisc
În aprilie 2014, Elisabeta a II-a a efectuat o vizită de stat în Italia. După ce s-a întâlnit cu președintele Napolitano, a fost primită la Vatican de Papa Francisc. Vizita sa a coincis, de asemenea, cu împlinirea a 32 de ani de la începerea conflictului din Insulele Falklands.
În ziua sărbătoririi Jubileului de Platină (împlinirea a 70 de ani de la încoronare și a 96 de ani de viață a suveranei), Papa Francisc i-a trimis o scrisoare Reginei Elisabeta a II-a. Suveranul Pontif și-a exprimat apropierea în rugăciune, invocând binecuvântări de unitate, prosperitate și pace asupra poporului Regatului Unit.
Sursa: vaticannews.va