«În această primă duminică din Postul Mare, Evanghelia (cf Mt 4,1-11) istoriseşte că Isus, după botezul în râul Iordan, a fost dus de Duhul în pustiu pentru a fi ispitit de diavol» (v 1) El se pregăteşte să-şi înceapă misiunea de vestitor al Împărăţiei cerurilor şi, asemenea lui Moise şi Ilie (cf Ex 24,18; 1 Rg 19,8) o face cu un post de patruzeci de zile.» Astfel începe cuvântul de învăţătură al papei Francisc care a însoţit rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului” de duminică, 1 martie a.c., din Piaţa Sfântul Petru.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

1 martie 2020 – Vatican News.

 «În această primă duminică din Postul Mare, Evanghelia (cf Mt 4,1-11) istoriseşte că Isus, după botezul în râul Iordan, a fost dus de Duhul în pustiu pentru a fi ispitit de diavol» (v 1) El se pregăteşte să-şi înceapă misiunea de vestitor al Împărăţiei cerurilor şi, asemenea lui Moise şi Ilie (cf Ex 24,18; 1 Rg 19,8) o face cu un post de patruzeci de zile.» Astfel începe cuvântul de învăţătură al papei Francisc care a însoţit rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”, de duminică, 1 martie a.c., din Piaţa Sfântul Petru.

«La sfârşitul acestei perioade de post» – se spune în continuarea reflecţiei pontifului – «apare ispititorul, diavolul, care încearcă de trei ori să-l pună pe Isus în dificultate. Prima ispitire pleacă de la faptul că lui Isus îi este foame, ispititorul sugerându-i: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, spune ca pietrele acestea să devină pâini” (v.3) Însă, răspunsul lui Isus este clar: „Este scris: Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (v. 4). El face referinţă la Moise când îi aminteşte poporului lungul drum parcurs în deşert, de-a lungul căruia a învăţat că viaţa sa depinde de Cuvântul lui Dumnezeu.»

Referitor la cea de-a doua tentaţie, despre care se vorbeşte în cuvântul de învăţătură al pontifului, de la rugăciunea „Angelus” de duminică, din Piaţa Sfântul Petru, se vorbeşte despre intensificarea şireteniei diavolului în privinţa ispitirilor: «La a doua ispitire (versetele 5-6), diavolul devine mai viclean, citând chiar şi Sfânta Scriptură. Strategia este clară: dacă ai atâta încredere în puterea lui Dumnezeu, atunci pune-o la încercare, întrucât însăşi Scriptura afirmă că vei fi ajutat de îngeri (v 6). Însă, şi în acest caz, Isus nu se lasă confundat, pentru că cine crede ştie că Dumnezeu nu se tentează ci se are încredere în bunătatea lui. De aceea, la cuvintele Bibliei, interpretate de diavol în mod tendenţios. Isus răspunde printr-un alt verset: „Nu-l vei ispiti pe Domnul Dumnezeul tău.”»

«În cele din urmă, cea de-a treia ispitire revelează adevăratul gând al diavolului: deoarece venirea împărăţiei lui Dumnezeu marchează începutul înfrângerii sale, cel rău voind să-l abată pe Isus de la îndeplinirea misiunii sale, oferindu-i perspectiva unui mesianism politic» – se mai spune în cuvântul de învăţătură al pontifului din prima duminică a Postului Mare, evidenţiindu-se cum Isus respinge idolatria puterii şi a gloriei omeneşti şi, în cele din urmă îl alungă pe ispititor, spunându-i: «Pleacă, Satană! Căci este scris: ‘Pe Domnul Dumnezeul tău îl vei adora şi numai lui îi vei aduce cult’.»

Aplicând pagina Evangheliei la prezent, se constată că şi azi diavolul se prezintă în viaţa persoanelor pentru a le ispiti cu propunerile sale atrăgătoare, amestecând vocea sa cu numeroase alte voci care încearcă să domesticească conştiinţa.

Papa Francisc: «Din mai multe părţi vin mesaje care ne îndeamnă „să ne lăsăm ispitiţi” pentru a experimenta fiorul transgresiunii. Experienţa lui Isus ne învaţă că ispitirea este încercarea de a parcurge căi în alternativa căilor lui Dumnezeu, care ne dau sentimentul de auto-suficienţă şi de căutare a plăcerilor ca scop al vieţii. Însă toate acestea sunt iluzorii: în curând ne dăm seama că, cu cât ne îndepărtăm de Dumnezeu, cu atât ne simţim mai lipsiţi de apărare şi neputincioşi în faţa marilor probleme ale existenţei.»

La finalul cuvântului de învăţătură care a însoţit rugăciunea „Îngerul Domnului” a fost invocat ajutorul Preacuratei Fecioare Maria în acest timp al Postului Mare, astfel încât să fim vigilenţi în faţa ispitirilor şi să nu ne supunem vreunui idol al acestei lumi, ci să-l urmăm pe Isus în lupta împotriva răului, aşa încât şi noi să ajungem să fim învingători asemenea lui.

Primiţi acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul rugăciunii „Angelus”, de duminică, 1 martie.

Papa Francisc: Răceala mă constrânge să nu particip în acest an la Exerciţiile spirituale

«Vă doresc tuturor ca parcursul Postului Mare, început de curând, să fie bogat în roade ale Duhului şi în fapte bune», a spus papa Francisc după rugăciunea „Angelus”. Pontiful şi-a exprimat totodată întristarea pentru veştile privind numeroase persoane aflate în fugă – bărbaţi, femei şi copii – persoane alungate din cauza războiului,  numeroşi migranţi care cer refugiu în lume şi ajutor. «În aceste zile, situaţia a devenit foarte dificilă. Să ne rugăm pentru ei», a spus papa Francisc.

De asemenea, pontiful ne-a cerut să-i amintim în rugăciune pe membrii Curiei Romane care vor începe în această seară Exerciţiile spirituale în localitatea Ariccia, spunând: „Din păcate, răceala mă constrânge să nu particip în acest an: voi urmări de aici meditaţiile. Mă unesc spiritual cu membrii Curiei şi cu toate persoanele care se roagă, făcând Exerciţii spirituale acasă.»

Sursa: https://www.vaticannews.va

Autor: A. Mărtinaș