În perioada 4 iulie – 14 iulie 2022, un grup de voluntari ce fac parte din organizația catolică Opus Dei – Austria – este prezent în Oradea. Grupul, format din 9 tinere cu vârste cuprinse între 19 si 23 de ani, este găzduit de către Episcopia Română Greco-Catolică de Oradea, iar unul din beneficiarii proiectului este Centrul de zi pentru copii din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Oradea.

Programul de voluntariat se realizează în mod organizat, astfel că, prima parte a zilei tinerele o dedică activităților precum dans, pictură sau ateliere de limba engleză, realizate în Centrul de zi pentru copii din Oradea. Fetele sunt asistate de personalul prezent în instituție, în frunte cu Maria Ardeleanu, coordonator al centrului. Totodată, în aceste zile, cei aproximativ 30 de copii din centru sunt implicați în activități de îngrijire și întreținere ale acestuia, desfășurate împreună cu cele 9 voluntare.

,,Se simte o energie pozitivă aici, de la venirea voluntarelor. Personalul nostru avea nevoie de o mână de ajutor în această perioadă, iar fetele au ajuns exact în momentul potrivit. Avem nevoie de astfel de oameni, implicați în comunitatea noastră, chiar dacă nu fac parte din ea, pentru că avem de învățat doar lucruri bune de la aceste tinere care se dedică actului educativ și formativ al celor mici” a declarat Arina Moș, viceprimar al Municipiului Oradea.

În a doua parte a zilei, cele 9 voluntare își desfășoară activitatea la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, în cadrul unor ateliere lingvistice. La cursurile de limba engleză și germană s-au înscris în jur de 100 de copii, dornici și aceștia să le cunoască și să interacționeze cu fetele. În cadrul atelierelor lingvistice de mare ajutor fetelor le sunt voluntarii de la asociația EduBiz, aflați sub îndrumarea doamnei Teodora Chifor.

,,Este o experiență unică pentru noi. Nu doar cei mici învață de la noi, cât noi avem extrem de multe de învățat de la cei mici. Sunt copii destoinici și inteligenți. Am fost primite cu deschidere și căldură de către toți colaboratorii noștri: Preasfințitul Virgil Bercea, doamna viceprimar Arina Moș, personalul din Centrul de zi pentru copii, membrii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, precum și membrii Asociației EduBiz. Noi obișnuim să ne facem vacanțele de vară făcând voluntariat, dedicându-ne celor ce au nevoie de noi, este o practică destul de bine cunoscută în mediul nostru.”, a declarat Evelyn Kropfreiter, reprezentantul grupului de voluntare.

 

Evenimentul este rezultat în urma invitației Preasfinției Sale Virgil Bercea către doamna Sofia Vio (membru și responsabil Opus Dei – România), invitație înaintată în luna noiembrie a anului 2021, la vizita acesteia în Oradea. Tot atunci Sofia s-a întâlnit și cu doamna viceprimar Arina Moș care și-a exprimat disponibilitatea și dorința de a avea o colaborare în plan social-comunitar.