Arta – dialog între generații a fost genericul sub care s-a desfășurat cea de a patra zi a Porților Deschise la Palatul Episcopal.  Este o premieră a acestor șiruri de evenimente, un dialog vizual, peste timp, prin artă.

Lucrările artistului Petre Abrudan (donație a fiicei artistului, doamna Codruța Baban) au ocupat o sală a Palatului, fiind o prezență a artei consacrate.

Studenții Facultății de Arte, coordonați de lect.univ.dr. Titiana Marcu, au umplut celelalte săli dinspre Piața Unirii ale palatului. Au fost expuse trei categorii de lucrări, chiar dacă abordând tehnici diferite:

  • Vederi cu Palatul, pornind de la reprezentări grafice, fotografii prelucrate, mixaje, etc.
  • Afișe cu Palatul
  • Tablouri (ulei pe pânză, acrilic pe pânză) în jur de 30 de lucrări, de o mare deschidere tematică și stilistică. De la reprezentări realiste ale clădirii, la reconstrucția din  cioburi, într-o încercare de reașezare aproape cubistă, la reprezentări ”înnegrite” de cenușa incendiului, a Palatului în flăcări sau reprezentări  ale spiritului ( patronajul îngerilor sau Sfintei Fecioare), Palatul în Lumină ( a timpului), elemente decorative (stucaturi, colonete, vitraliul), ctitorul edificiului etc.

”Mi se pare esențial  acest dialog, care nu este doar un dialog între generații, dar este și un dialog între instituții, între oameni și între medii de expresie diferite. Pentru că ceea ce vedem aici sunt exprimări artistice care au afisul au ca modalitate de reprezentare grafica mică, pictura în ulei, sunt mi multe forme de reprezentare artistică care stau împreună în acest spațiu.Un spațiu al dialogului, aș putea spune, esențial pentru a ne clădi reciproc și a ne reclădi identitatea culturală. Cred ca este de datoria noastră a tuturor să susținem și să sprijinim repunerea acestui spațiu în circulație, dar repunerea lui împreună cu repunerea noastră a tuturor în circuit pentru că, iată, pentru că iată, studenții care au cintribuit la ceea ce este aici au și ei nevoie să fie puși în circuit, au și ei nevoie să arate ceea ce știu, să fie susținuți și să li se acorde acest privilegiu de afi prezentați opiniei publice. Forurile competente și decizionale au și ei o datorie față de acești tineri care trebuie să aibă posibilitatea de a se manifesta. Una peste alta, este esențial că acest dialog, sub toate formele, pe verticală, pe orizontală, are loc acum și este imporatnt ca el să continue” a arătat în intervenția sa domnul Teofil Știop, Directorul de Departament al Facultății de Arte orădene.

 Deschiderea expoziției și cuvântul de salut i-au revenit Preasfinției Sale sub a cărui binecuvântare se desfășoară aceste zile ale porților deschise.

”Tot acest proiect a început că palatul în exterior arată extraordinar, iar în interior este o rană sângerândă.

Felicitări, dragilor, aveți niște mâini extraordinare! V-a dăruit Dumnezeu niște daruri  pe care nu trebuie să le ascundeți sub obroc. Voi trebuie să ni le retituiți nouă cu toată dragostea și cu toată pasiunea pe care o aveți voi în a face ceva în viață. De această dată ați făcut niște tablouri, niște afise și niște vederi  care exprimă această durere și această rană sângerândă. Mă închin în fața dumneavoastră cu toata sinceritatea, cu tot respectul și toată admirația pentru că ați făcut un lucru extraordinar!

Este trist că atât de greu putem să evoluăm. Acum suntem pe un drum cred, drept, cu Ministerul  Dezvoltării  și sper ca în doi, trei  ani să-l readucem la forma la care a fost.

Dragii mei ceilați, trebuie să credem în tineri! Îi criticăm atât de mult! Sunt altfel decât noi. E normal să fie așa, și noi am fost altfel decât părinții noștri. Dar părinții noștri dacă au crezut în noi, și noi trebuie să credem în ei. Să le dăm credit și cu siguranță vor face lucruri extraordinare.”

În urma acestui eveniment s-au făcut donații de 9513 lei.

Studenții expozanți au fost: Constantin Sara, Anca Adriana, Donos Paula, Denes Barbara, Bokor Szilárd, Moldovan Iulian, Mihoc, Lascu Bogdan, Paul Alexandra,

Vari Teodora, Prindii Eduard, Kovats Andrea, Corb Ioana, Kis Timea, Kin Vasile, , Drugas Alin, Sabau Alexandru, Zsigmond Iulia, Sabău Alexandru Emil, Florin Carla, Dușmanu Cornel, Costan Rebeca Maria.

Echipa care a contribuit la reușita acestui eveniment a fost format din: Eugen Ivuț, Cosmin Ivuț, Dragoș Tomescu, Alex Cristea, David Aron Indig, Talida Cociuba, Olena, Natalia, Rodica Indig.

Rodica Indig,

Consilier cultural EGCO