În Joia Sfântă, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la o închisoare din afara Romei, unde va spăla picioarele a 12 deținuți. Sfânta Liturghie va avea loc la închisoarea din Civitavecchia, un oraș portuar situat la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Roma, a informat un comunicat de presă al unei asociații italiene a capelanilor din închisori. Cu această Liturghie privată, Sfântul Părinte continuă un obicei pe care l-a început în 2013, la scurt timp după ce a devenit Papă, de a celebra Liturghia din Joia Sfântă într-o închisoare sau într-un centru de detenție pentru minori.

Părintele Raffaele Grimaldi, un reprezentant al capelanilor de închisoare din Italia, a declarat: „Îi suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru că a ales, încă o dată, o periferie existențială, un loc de proximitate, pentru a trimite lumii un mesaj de apropiere și de speranță. A spăla picioarele a 12 deținuți, aplecându-se în fața sărăciei și a slăbiciunilor lor, a spăla picioarele celor care au pășit pe străzile violenței, călcând în picioare drepturile celor nevinovați, pentru noi, lucrătorii din închisori, înseamnă un gest smerit, de neînțeles și șocant, pe care Isus, Bunul Păstor, l-a încredințat umanității”, a spus capelanul. Închisoarea din Civitavecchia are aproximativ 500 de deținuți.

În altă ordine de idei, Suveranul Pontif l-a vizitat miercuri pe Papa emerit Benedict al XVI-lea, înainte de cea de-a 95-a aniversare a acestuia. Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că Papa Francisc a mers la Mănăstirea Mater Ecclesiae, reședința Papei emerit german, puțin după ora locală 18.00, astăzi, 13 aprilie. Papa emerit Benedict al XVI-lea își va sărbători cea de-a 95-a aniversare pe 16 aprilie, în Sâmbăta Sfântă. El s-a născut în 1927, tot în Sâmbăta Sfântă, în Marktl, Bavaria. A condus Biserica Catolică din 2005 până în 2013, când a devenit primul Papă din ultimii aproape 600 de ani care s-a retras din funcție. „După o conversație scurtă și afectuoasă și după ce s-au rugat împreună, Papa Francisc s-a întors la Casa Santa Marta [reședința sa]”, a precizat biroul de presă.

Sursa: www.catholica.ro