Voi sunteți lumina lumii” (Mt 5, 14-16) a fost tema exercițiilor spirituale din Postul Mare la care au participat membrii Asociației Tineretului Român Unit (ASTRU Oradea), pe 2-3 aprilie 2022, în parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai”. La inițiativa susținută de Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au luat parte studenții ASTRU Oradea, cărora li s-a alăturat grupul tinerilor din parohia greco-catolică „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” Sântandrei însoțit de pr. Romulus Avram. Programul a cuprins două meditații susținute de pr. Laurențiu Costin din Baia-Mare, momente de rugăciune, adorație și comuniune, animate de pr. Ștefan Madarasi, asistent spiritual ASTRU Oradea, precum și un atelier de lucru pe tema sinodalității creat de președinta Acțiunii Catolice din România, d-ra Codruța Fernea, pentru Sinodul 2021-2023. Exercițiile spirituale ale tinerilor s-au încheiat duminică, 3 aprilie a.c., alături de PSS Virgil Bercea, care s-a aflat în mijlocul comunității din Băile „1 Mai” pentru a celebra Sfânta Liturghie împreună cu tinerii. Cu același prilej, păstorul Eparhiei de Oradea s-a rugat împreună cu toți cei prezenți pentru pace în Ucraina și în lume.

Credem în împăcare? Credem în binele făcut pentru ceilalți? Cât de mult?” – a invitat la reflecție PSS Virgil Bercea, în cuvântul de învățătură al Evangheliei Vindecării fiului lunatic (a IV-a duminică din Post).
„Suntem în perioada Postului Mare, cu atât mai mult trebuie să facem să se audă strigătul nostru de credință și speranță. Astfel, vom reuși cu adevărat să auzim fiecare vocea Domnului care zice «Aduceți-l la Mine». Căci de la El primim energia, resursa, izvorul și Viața. Cu El să mergem pe drumul vieții, pe drumul Crucii”, a subliniat episcopul greco-catolic de Oradea, reamintind tinerilor cât de frumos este să aibă ocazia de a fi „lumina lumii” sau „apostoli în lume trimiși” precum este motto-ul ASTRU, în contrast cu realitatea sumbră a războiului pe care o trăim în prezent sau a societății contemporane în care tinerele generații cel mai adesea se pot pierde.

„Care este atitudinea noastră în fața provocărilor? Cum să ne purtăm fiecare crucea? Cum să facem față dificultăților, fricilor, dubiilor pe care le avem? Pe acest drum al Crucii, Domnul ne învață să ne ridicăm de fiecare dată, în ciuda oricărei căderi, a oricărui obstacol. La fel ca El, pe Calvar, nu suntem singuri. Ne trimite un Simeon care ne ajută, iar apoi El ne dă tăria vieții adevărate”, a transmis pr. Ștefan Madarasi participanților  în ziua precedentă, la finalul devoțiunii Calea Crucii condusă de tineri în cadrul exercițiilor spirituale. „Trăiți tinerețea ca pe un răspuns al credinței voastre în Cristos, iar apoi toate celelalte se vor adăuga vouă!”, a mai spus tânărul preot astriștilor, pe care i-a readus împreună după o perioadă deloc lipsită de provocări:

Astfel, „exercițiile spirituale ASTRU Oradea au dorit să fie prilejul unei reflecții spirituale în acest Via Crucis al tinerilor din prezent. De asemenea au fost ocazia de a petrece timp de calitate cu Domnul, prin Adorația Euharistică, de a redescoperi bucuria profundă de a fi împreună și fizic, nu doar virtual, conștientizând că suntem chemați să mergem împreună ca Biserică prin Sinodul propus de Papa Francisc.”

În acest sens, meditațiile propuse de pr. Laurențiu Costin, preot și membru sinodal al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, invitat de ASTRU Oradea, au atins două mari subiecte: Postul Mare și sinodalitatea.

Prima, spune predicatorul, a fost o meditație biblică, despre Post: „am încercat să înțelegem împreună ce înseamnă îndemnul «Tu, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală» (Mt 6, 17) și care sunt originile Postului. În vremuri străvechi, acesta era strict legat de o perioadă de doliu ținută în familie. Postul, pe care noi îl numim astăzi ‘post negru’ este postul pe care L-a ținut și Isus în cele 40 de zile petrecute în deșert. „Am arătat cum noi, creștinii, în legătură cu Evanghelia, celebrăm de fapt viața, nu moartea. Însă, în tradiția Bisericii, Postul a rămas și este un instrument important prin care noi putem să ne regăsim măsura noastră în Adevăr. Postul ne ajutăvedem de ce și de câtavem într-adevăr nevoie pentru a împlini voința Lui Dumnezeu pe Pământ. 

Prin Post, continuă pr. Laurențiu, putem să reușim să ne diferențiem de ceilalți care nu postesc. Căzând însă într-o astfel de logică în care suntem ‘mai speciali decât ceilalți’ pentru că postim, de fapt nu facem o lucrare a Bisericii. Prin post ar trebui să reușim să ne mutăm atenția de pe propria persoană către ceilalți, spre comunitate. Astfel, postul este o decentrare de noi înșine, nu o fixare pe propria persoană, pe propriile performanțe sau pe propriile eșecuri – în ambele situații este vorba de o fixare pe sine. Ar trebui să reușim să ne lepădăm de noi înșine pentru a spune cu adevărat că postim. În acest sens, în prima meditație am vorbit tinerilor și despre riscurile sau derapajele care pot surveni în practica spirituală a postului.

În a doua meditație am vorbit despre sinod, explicând care este logica sinodală pe care ne-o propune Biserica în acest timp pontifical al Papei Francisc. Biserica sinodală este de fapt Biserica de la origini, căci Biserica se trăiește în această unitate dintre cei care ascultă și împlinesc Cuvântul lui Cristos. Dacă nu există legătură sau unitate între oameni, în Cristos, nu avem de fapt o Biserică: avem instituția biserică, avem persoane juridice, dar nu Biserică drept unitate vie, spirituală, Trup al lui Cristos. De aceea, Sinodul încearcă să ne facă conștienți de ceea ce înseamnă Biserica Lui Cristos; este un efort de vindecare a separărilor, a fracturilor Trupului care s-au desfășurat de-a lungul istoriei.

Au fost atinse apoi, pe scurt, tema ecumenismului ca dialog inter-religios și modul în care suntem chemați să contribuim la rezidirea comunității din care facem parte, a fiecărei biserici locale, prin unitatea între cler și credincioși: clerul care există pentru credincioși și credincioșii care susțin clerul. Deși este greu, această unitate este indispensabilă.

Ceea ce ne dorim prin Biserica sinodală este ca preotul să lupte pentru fiecare suflet din parohia încredințată lui și fiecare credincios să fie prezent pentru Biserică, o realitate vie care este a comunității, nu un bun personal sau clerical. Anumite logici s-au împământenit, iar acum avem prilejul să dezrădăcinăm unele prejudecăți. Astfel, acest parcurs sinodal este la început și nu se va încheia odată ce o parohie sau alta va trimite o sinteză episcopiei. Este un punct de plecare spre o Biserică, a secolului XXI, despre care Papa Francisc spune că „Dumnezeu dorește să fie o biserică sinodală”.

Dacă și tu studiezi în Oradea sau dorești să faci parte dintr-un grup de tineri cu valori și sens, te invităm să iei legătura cu noi prin intermediul paginii de Facebook ASTRU Oradea, aici!

Te așteptăm!

ASTRU Oradea