Profesorul Nicolae Gudea a trecut la cele veşnice în după-amiaza zilei de vineri 5 iulie 2019, la vârsta de 78 de ani. Înmormântarea are loc azi, 8 iulie 2019, în Cimitirul municipal din Zalău, la ora 13:00.

„S-a înălţat la Casa Tatălui Ceresc un bun credincios, care a susţinut cu dăruire Biserica Română, Unită cu Roma, Greco-Catolică, având o contribuţie importantă în refacerea structurilor Eparhiei de Cluj-Gherla după ieşirea la lumină din 1989, atât în plan pastoral, prin activitatea în cadrul parohiei Mănăştur 1 Vest, cât şi în domeniul învăţământ-formare”, anunţă comunicatul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj.

S-a născut la 17 octombrie 1941, în localitatea Deva, judeţul Hunedoara. Studiile primare le-a făcut la Crasna şi Zalău, iar cele liceale la Liceul Simion Bărnuţiu din Zalău. În 1968 a absolvit Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, în anul 1978 obţinând şi doctoratul. A activat ca profesor de Arheologie şi Istorie creştină în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost unul dintre fondatorii Facultăţii de Teologie Greco-Catolică după 1990, contribuind la afilierea acesteia la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). De asemenea, s-a implicat în obţinerea acreditărilor pentru mai multe specializări, la nivel de licenţă şi master. A vegheat la buna coordonare şi dezvoltarea acestei facultăţi de-a lungul timpului, din poziţia de cancelar şi apoi de pro-decan, până la pensionare (aprox. în 2010). Din 1991 s-a aflat la Catedra de Istorie a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB, participând la formarea tinerelor generaţii.

Pasionat de arheologie, a efectuat ample cercetări asupra fortificaţiilor romane din România. A fost membru al Institutului Arheologic German şi al Institutului Regal de Arheologie din Londra. Remarcabila sa activitate ştiinţifică, cu accent pe arheologia creştină şi istoria creştinismului timpuriu, a fost recunoscută şi apreciată prin numeroase onorificenţe ce i-au fost acordate la nivel naţional şi internaţional. În semn de recunoaştere pentru slujirea Bisericii, pentru aportul adus în sprijinul Sfântului Scaun şi pentru exemplul bun în comunitate, în decembrie 2013, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, i-a conferit, din partea Papei Francisc, Ordinul cavaleresc „Sf. Grigorie cel Mare”, unul dintre cele cinci Ordine Pontificale ale Bisericii Catolice.

PS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea, participă la funeraliile de azi de la Zalău, transmiţând familiei îndoliate condoleanţe şi apropiere sufletească, încredinţând, prin rugăciune, sufletul celui mutat de la noi milostivirii Aceluia care „cu iubirea de oameni toate le chiverniseşte şi ceea ce este de folos tuturor le dăruieşte”, cum arată un tropar al înmormântării.

Dumnezeu să-l odihnească în gloria Sa!