După doi ani de restricții pandemice pe perioada Săptămânii Mari, Papa Francisc se va întoarce din nou la Colosseum pentru a prezida Calea Crucii în Vinerea Mare. Vaticanul a publicat programul Sfântului Părinte pentru Săptămâna Mare și Paște, confirmând că acesta va prezida marile celebrări liturgice în San Pietro pentru prima dată din 2019. În Duminica Floriilor, Pontiful va oficia Sfânta Liturghie în Piața San Pietro, pe 10 aprilie, de la ora locală 10.00. Ultima dată când această Liturghie a fost ținută în Piață, Vaticanul a informat că au participat peste 40.000 de persoane.

În ultimii doi ani, Liturghiile papale din timpul Săptămânii Mari au fost ținute la scară foarte mică din cauza pandemiei Covid-19, multe evenimente fiind mutate în interiorul Bazilicii San Pietro, cu participare limitată. Actualul program al Vaticanului pentru anul 2022 nu indică participarea Papei la celebrarea Liturghiei Cinei Domnului din Joia Mare, în Vatican. În anii trecuți, Papa Francisc a ales să viziteze o închisoare pentru a oficia această celebrare. Pontiful va prezida însă Liturghia Crismei din Joia Mare, de la ora 9:30, în Bazilica San Pietro. În Vinerea Mare, va prezida liturgia pentru Patimile Domnului în aceeași Bazilică, de la ora 17.00, înainte de a se îndrepta spre Coloseumul din Roma, pentru a conduce Calea Crucii începând cu ora 21.00.

Papa va oficia Vigilia Pascală pe 16 aprilie în Bazilica San Pietro, de la ora 19:30 și va celebra, de asemenea, Liturghia din Duminica Paștelui în aer liber, în Piața San Pietro, de la ora 10:00, după care va oferi tradiționala binecuvântare Urbi et Orbi. Sfântul Părinte va oficia, de asemenea, o Liturghie pe 24 aprilie, în Duminica Divinei Milostiviri în Bazilica San Pietro. Vaticanul a confirmat și că anunțata canonizare a lui Charles de Foucauld, a lui Titus Brandsma și a altor opt persoane va avea loc în Piața San Pietro pe 15 mai, de la ora 10.00.

Sursa: www.catholica.ro